Kinderen ervaren hun eerste levensjaren veel, en deze ervaringen zijn belangrijk voor hun ontwikkeling. Zo beginnen ze ook al heel jong met digitale ervaringen. Het liefst staan ze ermee op en gaan ze ermee naar bed. Hoe ga je hier als pedagogisch medewerker mee om en waar liggen de kansen die je kan pakken? Want mijn mening is dat er veel kansen zijn om digitale media te integreren in de kinderopvang.

Combineer offline en online om elkaar te versterken

In mijn werk als pedagogisch medewerker en mediacoach kan ik door mijn kennis goede digitale media inzetten met een toegevoegde waarde, wat zorgt voor groei in de ontwikkeling. Dit doe ik met activiteiten die aansluiten bij het thema waar we op dat moment mee werken. Uit onderzoek blijkt dat het afwisselend gebruik van een papieren boek en het digitale prentenboek met hetzelfde verhaal de woordenschat extra vergroot en zorgt voor een beter verhaalbegrip. Het prentenboek van dit jaar ‘Ssst! De tijger slaapt’ is er als boek , maar wat je misschien niet weet is dat je er ook een app van kan downloaden van Gottmer Uitgevers Groep. Google play: Ssst de tijger slaapt  of via de iTunes store: Ssst de tijger slaapt .Hier kun je het verhaal digitaal laten zien, een liedje zingen en eventueel een spelletje spelen. Mijn mening is wel dat het gebruik van digitale prentenboeken voor kinderen tot twee jaar geen toegevoegde waarde heeft. Op die leeftijd is het beter lekker te spelen in de tastbare wereld en alles te ontdekken met handen en voeten. Kinderen leren nog het meest van levensechte situaties, zeker op die leeftijd.

Wat kun je inzetten voor de bso-kinderen

De bso-kinderen vanaf 8 jaar gaan steeds meer de wereld van het internet verkennen. Als pedagogisch medewerker is het een kans als je op de hoogte bent wat er zich in die wereld allemaal afspeelt en hoe belangrijk dit voor ze is. Ga in gesprek met deze kinderen, filosofeer met ze of geef workshops. Stel ze de vraag ‘Wat heb jij meegemaakt op het internet?’ en praat hier dan over met elkaar.

De juiste expertise

Kinderen hebben bij het gebruik van media expertise nodig, dat maakt alle belevenissen en ervaringen op het internet tot een feest. Met de juiste expertise kun je de beste app of website vinden die aantrekkelijk, betrouwbaar en gebruiksvriendelijk is en een toegevoegde waarde heeft bij de ontwikkeling van de kinderen.
En deze expertise kun je ook weer overbrengen op de ouders. Ouders willen ook graag weten met welke kindvriendelijke content ze thuis kunnen inspringen op een thema, offline en online.

Om goed te starten is het raadzaam om eerst een visie te ontwikkelen over digitale media en deze op te nemen in het pedagogisch beleidsplan en jullie protocollen. Denk als organisatie goed na over wat je de kinderen wilt meegeven over verantwoord mediagebruik, wat je hiervoor wilt inzetten en wat niet. Bij welke activiteiten ga je digitale media inzetten? Hoeveel tijd ga je hieraan besteden? Vanaf welke leeftijdsgroep? Ga je workshops mediaopvoeding geven aan de 8+ kinderen op de bso? Als het allemaal goed op papier staat, is het duidelijk voor iedereen die bij de organisatie werkt en kan je gericht aan de slag.
Kijk voor inspiratie naar het filmpje Wie heeft de regie in jouw wereld vol media? van mediawijzer.net. Dit gaat over het digitale leven van kinderen die opgroeien naar volwassenheid.

Gerelateerde berichten