Hoe vaak til jij kinderen die kunnen lopen op een dag? En hoe komen de kinderen die kunnen lopen bij jullie ‘s morgens de ruimte binnen? Op de arm bij papa of mama? En geeft papa of mama het kind dan over in jouw armen? Sta jij dan met het kind op je arm en heup vervolgens de overdracht te doen? Herkenbaar? We delen in dit artikel graag een succeservaring uit de training die we aan de ergocoaches van DAK Kinderopvang gaven.

Succeservaring bij DAK Kinderopvang

Ergocoaches leren tijdens de training kritisch te kijken naar hoe vaak de pedagogisch medewerkers op een dag kinderen tillen. Eén van de momenten dat pm’ers vaak kinderen tillen is als de kinderen de groep binnenkomen. Bij DAK Kinderopvang zijn de ergocoaches naar aanleiding van de training in actie gekomen. De ergocoaches kwamen tot de conclusie dat het goed is voor zowel het kind als de pm’er, om het kind zelf de ruimte binnen te laten lopen. Vervolgens maakten ze een actieplan hoe ze hun collega’s konden helpen om ouders te stimuleren hun kind zelf de ruimte binnen te laten lopen.

Actieplan ‘Kinderen zelf laten lopen’

Ergocoach en pedagogisch medewerker Cindy Yip van DAK Kinderopvang probeerde het eerst uit op haar eigen locatie. Vervolgens vertelt ze haar ervaringen in de nieuwsbrief aan collega’s:

Advertentie

Enthousiaste pedagogisch medewerker dreumesgroep Enthousiaste pedagogisch medewerker dreumesgroep Dreumesen moeten het allemaal nog leren. Op alle gebieden leg je als pedagogisch medewerker bij hen de basis voor de rest van hun leven. Dat vraagt dus om een betrokken MEER INFO ALLE VACATURES Cyclopenstraat 14, 1363TD Almere Poort Vacature pedagogisch medewerker Vacature pedagogisch medewerker KDV en BSO De Rekeltjes is per direct op zoek naar een enthousiaste en flexibele pedagogisch medewerker.
Als pedagogisch medewerker  begeleid je kinderen van het KDV.
Je zorgt als pedagogisch medewerker voor
MEER INFO ALLE VACATURES Alkmaar
Pedagogisch Medewerker Kinderopvang Pedagogisch Medewerker Kinderopvang -Je werkt met vaste pedagogisch medewerkers op 1 locatie voor kinderdagopvang;
-Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse begeleiding, ontwikkeling en verzorging van de kinderen;
-Je begeleidt de kinderen zowel in groepsverband als
MEER INFO ALLE VACATURES Tilburg

“De meeste ouders weten niet wat de voordelen zijn van een kind zelf naar binnen laten lopen. We hebben daarom eerst een bericht naar alle ouders gestuurd via de ouderportal. Daarin legden we uit dat we met ergonomie bezig zijn en dat er elke maand een thema centraal staat. Het thema van deze maand was ‘Kinderen zelf laten lopen’. In dit bericht gaven we aan waarom het zo belangrijk is voor een kind dat het zelf naar binnen loopt. Het kind bouwt niet alleen zelfvertrouwen op, maar het bevordert ook de motorische ontwikkeling en de zelfstandigheid. Daarnaast zijn kinderen minder bang om te vallen en durven ze meer, juist omdat ze deze bewegingsvrijheid krijgen. En ook ouders sparen natuurlijk hun rug hiermee”

En hoe werd dit bericht ontvangen door ouders en collega’s?

Cindy: “Heel positief. De kinderen willen zelf ook graag naar binnen lopen. De voetstappen die we op de vloer hebben geplakt, stimuleren dit nog eens extra. De kinderen vinden het leuk om eroverheen te lopen. En als een kind nu zelf binnen komt lopen, geven we zowel het kind als de ouder een compliment. Het feit dat we het via de ouderportal deelden en deze voordelen ook op het kindercentrum hebben opgehangen vinden ouders prettig. Ze zien het belang in en doen enthousiast mee”

Tijdens onze trainingen voor ergocoaches leren we de pedagogisch medewerkers hoe ze hun collega’s kunnen coachen in gezond werken. We weten allemaal dat het veelvuldig tillen van kinderen belastend is voor het lichaam. Het kan leiden tot lichamelijke klachten zoals rug, nek- en schouderklachten.

Gezond Werken – win-win-win

Wat we hierboven beschrijven, is een mooi voorbeeld van oplossingsgericht Gezond Werken aanpakken. Deze oplossing is namelijk zowel goed voor het kind, de ouder als de pm’er. Een ‘win-win-win’-situatie dus!

Welke oplossingen hebben jij en je collega’s bedacht om kinderen, die kunnen lopen, minder te tillen? Vertel ze ons in een reactie, we nemen graag jullie tips uit de praktijk mee!

Zou je ook als ergocoach opgeleid willen worden? Of wil je met je team leren hoe je oplossingsgericht gezonder en vitaler kan werken? Kijk dan hier voor meer informatie over onze incompany ergocoach training  of naar onze andere trainingen op het gebied van arbo-en gezond werken in de kinderopvang

BLOGGER

| 0204822600 | kalkman@confriends.nl | Website | + berichten

Wij zijn Eileen Kalkman en Miranda Rep van Confriends. Samen met ons team ontwikkelen en verzorgen wij met veel plezier trainingen en trajecten op de werkvloer in de kinderopvang. Met onze aanpak zorgen we met elkaar voor een vitale kinderopvang.

Confriends inspireert en zet medewerkers in beweging! Onze trainingen, trajecten en workshops zijn praktisch en prikkelend. Wij verzorgen trainingen en trajecten op het gebied van;

  • Effectief communiceren en samenwerken op de werkvloer; zowel met collega's als met ouders.
  • Arbo, tiltraining, gezond werken en vitaliteit; preventie van ziekteverzuim.
  • Sterk in werk; persoonlijk leiderschap, Train je mindset, werkplezier
  • Spelenderwijs Bewegen, Lekker Fit! en Beweegkriebels; ontwikkelingsgericht bewegen en gezonde leefstijl voor kinderen borgen in het dagritme.

Bel of mail ons gerust, we denken graag met je mee!

Gerelateerde berichten