Door baby- en kindergebaren in de communicatie te gebruiken, help je een kind gemakkelijker duidelijk te maken wat het bedoelt. Dit voorkomt frustratie en stimuleert de taalontwikkeling.

Je kunt baby- en kindergebaren al gebruiken voordat een kind begint met praten. De baby- en kindergebaren zijn ter ondersteuning van de gesproken taal en kun je ook gebruiken bij kinderen die gewoon kunnen horen en (leren) praten. Een kindje gebruikt eerst gebaren voordat hij of zij gaat praten. Net als een kindje dat eerst gaat tijgeren en/of kruipen voordat het gaat lopen.

Tijdens mijn werk als gastouder en als moeder maak ik in de communicatie gebruik van de baby- en kindergebaren. En ook op het kinderdagverblijf kunnen baby- en kindergebaren de communicatie met de baby’s, dreumesen en peuters ondersteunen.

Baby- en kindergebaren wat is het?

Kinderen begrijpen veel meer dan dat ze kunnen zeggen. Kinderen willen graag met je delen wat ze beleven en wat ze nodig hebben. Door de gesproken taal te ondersteunen met baby- en kindgebaren, geef je kinderen een manier om zich te uiten en duidelijk te maken wat ze beleven of nodig hebben en hoeven we dat niet meer te raden of in te vullen.

Al te gebruiken bij kinderen vanaf 6 maanden

Kinderen van 6 maanden tot 3 jaar oud kunnen profiteren van de voordelen van babygebaren. Daarna kunnen de kinderen vaak zelf al goed met woorden vertellen wat ze willen of nodig hebben.

Stimulering van de spraakontwikkeling

Het gebruik van gebarentaal kan de spraakontwikkeling stimuleren. Baby’s zijn al bezig met taal door woorden in gebaren te maken. En door op deze manier te communiceren, zullen ze – zodra ze fysiek in staat zijn om de woorden uit te spreken – eerder woorden naast de gebaren gaan gebruiken. Geleidelijk zullen ze de gebaren weglaten en alleen nog woorden gebruiken. Door gebaren te gebruiken krijgen kinderen op veel jongere leeftijd een taal in handen.

Nog meer voordelen van baby- en kindergebaren

Het gebruik van de methode baby- en kinder gebaren bij baby`s, peuters en kleuters heeft veel voordelen, ook bij horende kinderen die een normale ontwikkeling doormaken.

Een aantal voordelen zijn:

  • een kind kan eerder communiceren door gebruik te maken van babygebaren
  • miscommunicatie wordt voorkomen
  • frustratie wordt beperkt doordat het kind duidelijk kan maken wat hij/zij bedoelt.
  • de gesproken taalontwikkeling wordt gestimuleerd
  • het zelfvertrouwen wordt versterkt
  • de band tussen kind en verzorger wordt versterkt

Lotte en Max

Mijn eigen kind keek regelmatig naar de dvd’s van Lotte en Max, de boerderij- en kinderliedjes zijn zijn favoriet. Tijdens de filmpjes worden er diverse liedjes gezongen met gebaren en worden er gebaren voor gedaan en herhaald. Ik merk dat hij door de dvd’s ook echt meer gebaren gebruikt, dan ik hem heb geleerd. Voorstukjes van de dvd’s van Lotte en Max kan je vinden op YouTube. De dvd’s zijn online te bestellen bij de webshops Baby- en kindergebaar en de Kindergebaren met Lotte & Max.

Gebarenkaarten

Ik heb in 3 verschillende fotomapjes gebarenkaarten gebundeld en deze lezen we regelmatig als een boekje. Op elk kaartje staat aan de voorkant een afbeelding en aan de achterkant het gebaar; zo kan je spelenderwijs de gebaren leren. Bij de webshop Babygebaar kun je gebarenkaarten bestellen.

Gebarenboekje

Het kleine Gebarenboek heb ik gekregen tijdens de cursus Gebarentaal die ik gevolgd heb. In dit boekje staan de meest gebruikte eerste gebaren plus tips voor het oefenen en gebruiken van de gebaren.

Kwebl, een app met gebaren

In de app van Kwebl kan je gemakkelijk gebaren vinden. Erg handig want je telefoon heb je vaak wel in de buurt liggen. Je gebaren die je het meest gebruikt, kan je opslaan als favoriet. Zo kan je snel even terugkijken als je het even niet weet. Verder heb ik zelf ook nog posters met gebaren.

Websites en video’s met baby- en kindergebaren

Op internet heb ik deze websites met informatie en gebaren plus een eigen YouTubekanaal gevonden:

En zo zijn er waarschijnlijk nog wel meer websites en YouTubekanalen. Bij de meeste video’s worden de officiële gebaren van het Nederlandse Gebarentaal (NTG) gebruikt. Sommige gebaren worden zelf verzonnen, of zijn van de  Engelse gebarentaal.

Wil je meer informatie?
Een cursus geeft je net even die handvatten die het je gemakkelijker maken om het thuis ook daadwerkelijk te gebruiken. En tips hoe je het beste kan beginnen. Even googelen op ‘cursus babygebaren’ of ‘cursus baby- en kindergebaren’ en je vindt een keur aan online en fysieke trainingen.

Iedereen gebruikt vaak al gebaren
Eigenlijk gebruikt iedereen ongemerkt al veel gebaren, zoals het gebaar voor ‘lekker’ en ‘slapen’ en de gebaren bij het liedje ‘In de maneschijn’. En zo zijn er nog wel meer momenten waarop je al gebaren gebruikt. Let er de komende tijd maar eens op bij jezelf. 🙂

Gerelateerde berichten