Hanna ziet iedere zondagavond op tegen het kringmoment, waarmee de juf van haar klas op maandagochtend begint. Ze hoort dan namelijk klasgenoten vertellen over leuke uitstapjes die ze met hun ouders hebben gedaan. Maar Hanna kent dat niet. Hanna kan de ene week vertellen wat ze met haar vader heeft gedaan tijdens het weekend en de andere week welk uitstapje ze met haar moeder heeft gedaan. Hanna’s ouders zijn gescheiden. En dat is iets waar Hanna nooit aan gewend zal raken.

Een kindercoach heeft al een poging gedaan om Hanna te helpen de scheiding een plekje te geven. Maar het blijft moeilijk en verdrietig. Omdat het voor oma lastig is geworden om op te passen in het huis waar haar zoon niet meer woont, gaat Hanna naar de naschoolse opvang. Ze heeft het daar prima naar haar zin hoor. Maar Hanna’s vertrouwde en veilige situatie is weg. En dat doet pijn.

Villa Pinedo, voor kinderen van gescheiden ouders

Op een middag ziet ze op tv de reclame van Villa Pinedo, een site voor kinderen van gescheiden ouders. Ze vindt er herkenning en bevestiging van haar gevoel. En ze vindt er voorbeeldbrieven om aan ouders te sturen. Om die ouders er bewust van te maken wat ze hen hebben aangedaan door te gaan scheiden.

Weet je Hanna: ik ben ook één van die ouders. En ik voel me aangesproken door die mooie voorbeeldbrief. Want ik weet dat jij deze zelf had kunnen schrijven. En je hebt helemaal gelijk; vaders en moeders die gaan scheiden, hebben vaak niet in de gaten hoe dat voor kinderen is. Zij krijgen een compleet ander leven zonder dat ze daarom gevraagd hebben. En ze krijgen vaak een ander leven, terwijl ze hun oude leven prima vonden. Alles wat vertrouwd en veilig was, verandert. En ik begrijp wat daarvan het allerergste is: bij niets in dat veranderde leven is er een moment met zowel je vader als je moeder.

Jullie zijn het cadeau dat je ouders kregen toen ze samen waren

Lieve Hanna, en daarmee alle kinderen van gescheiden ouders: alle vaders en moeders zijn wat mij betreft verplicht om de schade zoveel mogelijk te beperken. Ik zou voor jullie willen dat er een wet bestond, waarin staat dat het verboden is voor gescheiden ouders om ruzie te maken, om negatief te spreken over de ander en waarin het verboden is om kinderen een kant te laten kiezen. Maar bovenal: waarin ze verplicht zijn om hun kinderen te laten merken hoeveel ze van hen houden. Jullie zijn het cadeau, dat ze kregen toen ze samen waren. Jullie zijn de mooiste en beste herinnering van een tijd waarin ze nog samen gelukkig waren. En het is onmogelijk dat ze dat zouden willen hebben missen.

Voor mij persoonlijk is de scheiding een blijvend verdriet. Ook al ben ik nu heel erg gelukkig met mijn nieuwe man. Maar we hebben iets kapot gemaakt. Niet alleen bij onszelf, maar ook bij onze kinderen. En als je iets kapot maakt dat in je hart zit, dan voel je dat je leven lang. Dus eigenlijk Hanna, begrijp ik jou wel.

De juf van de bso is er gewoon

Er zijn mensen, die niet weten wat het is om gescheiden ouders te hebben. De juf van de bso bijvoorbeeld. Maar jij Hanna, vindt het zo fijn dat ze altijd naar je luistert en de tijd neemt voor jouw verhaal. Dat is waar jij behoefte aan hebt. Ook als je niet wilt praten, maar gewoon lekker wilt spelen, is ze beschikbaar. Ze is er gewoon. Ze is wat dat betreft een voorbeeld voor al die ouders; als je vertrouwde en veilige wereldje overhoop ligt, is beschikbaarheid en warmte zo hard nodig.

Lieve Hanna, je ouders houden van je. Hun liefde voor jou is nog even groot als vroeger. En samen met al die andere mensen die er voor je willen zijn, geven ze jou alle tijd en ruimte om je eigen wereld weer veilig en vertrouwd te laten zijn.

Gerelateerde berichten