“Nee! Isse mij!”; je hoort het regelmatig uit de schattige peutermondjes komen. Vaak bekrachtigen deze peuters hun woorden met een ferme duw. Het gevolg is een huilend slachtoffertje, dat getroost moet worden. Tegelijkertijd zou je de tijd moeten nemen om aan de ‘schuldige in deze zaak’ uit te leggen dat hij of zij best voor zichzelf mag opkomen, maar dat de manier waarop hij of zij dat doet niet goed is. Hoe handel je als pedagogisch medewerker juist in zo’n situatie? Wat geef je kinderen mee aan normen en waarden en op welke manier?

Deze gedachten schoten door mijn hoofd, toen mijn dochter van twaalf mij vanochtend belde. Zij was onderweg van huis naar school. Huilend vertelde ze me door de telefoon dat ze zojuist opzettelijk van haar fiets was geduwd door een jongen op een scooter. Een mix van verdriet, medelijden en woede vulde mij binnen een split-second. De jongen op de scooter had gedaan alsof zij in de weg reed en zij aan de kant moest gaan. Bovendien had hij haar uitgescholden voor ‘een kind met een hele nare ziekte’. Nu fietste ze met twee zere knieën en een vieze broek verder naar school. Ik ben denk ik nog nooit zo snel mijn bed uitgesprongen en in de auto gestapt om vervolgens mijn lieve meid dicht tegen me aan te drukken met de boodschap ‘bij mij ben je veilig’. Je moederhart draait op volle toeren als je kroost zoiets overkomt!

Advertentie

Pedagogisch Medewerkster Peutergroep 2-3 jaar Pedagogisch Medewerkster Peutergroep 2-3 jaar Als pedagogisch medewerker dien je de kinderen in een leeftijdscategorie van 2 t/m 3 jaar te begeleiden. Van belang is dat je van kinderen houdt en je kunt inleven in MEER INFO ALLE VACATURES Amsterdam Pedagogisch Medewerker Kinderopvang Babygroep 24-32 uur per week Pedagogisch Medewerker Kinderopvang Babygroep 24-32 uur per week -Je werkt met vaste pedagogisch medewerkers op 1 locatie voor kinderdagopvang;
-Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse begeleiding, ontwikkeling en verzorging van de kinderen;
-Je begeleidt de kinderen zowel in groepsverband als
MEER INFO ALLE VACATURES Tilburg
Groepshulp BSO ‘t Spiegeltje – Naarden (18,45 uur p/w) Groepshulp BSO 't Spiegeltje - Naarden (18,45 uur p/w) Heb jij affiniteit met kinderen tussen 4 - 7 jaar? Vind je het leuk om onze pedagogisch medewerker op een kleine BSO te ondersteunen? En communiceer je gemakkelijk met grote MEER INFO ALLE VACATURES Naarden

Maar waarom ik dan aan die peuters moest denken, die in al hun onschuld roepen “Nee, isse mij”? Omdat ik ervan overtuigd ben dat het bijbrengen van normen en waarden daar begint. Laten weten dat je best voor jezelf op mag komen, maar dan wel op een goede manier. Nooit ten koste van anderen. Dat je anderen altijd met respect behandelt. Dat je ‘je naaste liefhebt als jezelf’. Grote woorden voor die kleine mensjes? Misschien wel, maar als je deze kleine mensjes spelenderwijs en op een toegankelijke manier, maar toch ook heel bewust laat weten hoe je met elkaar om moet gaan, dan denk ik dat zij op ‘scooter-leeftijd’ dit soort onbenullige acties wel achterwege laten.

De kinderopvang heeft een opvoedende taak. Er liggen kansen voor pedagogisch medewerkers om de kinderen waardevolle informatie mee te geven, dat hen later in deze maatschappij staande kan houden. Natuurlijk met de voorwaarde dat zij tijdens de basis- en middelbare school ook met deze normen en waarden worden opgevoed. Maar het begint allemaal bij ons: de kinderopvang. Laten we deze taak serieus nemen.

Morgen gaan mijn dochter en ik aangifte doen bij de politie. Niet met de illusie dat de dader wordt gepakt. Maar wel om een statement te maken; we dragen ons steentje bij aan het aandacht vragen voor een maatschappelijk probleem: normen en waarden lijken weg te vagen. Dit alles doet me denken aan de SIRE-campagne uit 2002 met de slogan ‘De maatschappij dat ben jij’. Misschien moet SIRE die campagne opnieuw onder de aandacht brengen, want heel veel beter is het er sinds 2002 niet op geworden.

Laten wij binnen de kinderopvang maar beginnen met het blijven herhalen van de welbekende uitspraken ‘Samen delen, samen spelen’ en ‘Lief zijn voor elkaar’. Deze klinken als clichés, maar zijn o zo waar. Daar begint het. En hoe vaker we dit soort uitspraken bij de kinderen herhalen en deze ook vooral voorleven, hoe groter de kans dat deze uitspraken op scooterleeftijd in de hoofden van deze pubers nagalmen.

BLOGGER

+ berichten

De beste zorg voor uw kostbaarste bezit!” Zo luidt de slogan van het bedrijf, waarvoor ik werk. Een slogan, die ik zelf ruim tien jaar geleden voorstelde aan de eigenaresse van de organisatie. Nu, ruim tien jaar later, bleek dit ook echt zo te zijn! Inmiddels werken wij vanuit vijf verschillende locaties en vangen we honderden kinderen op in onze dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang. Chr. Kinderopvang Luna heeft haar naam gevestigd in Veenendaal. Een jaar geleden vroeg mijn vriendin of ik bij haar wilde komen werken. Het bedrijf was toe aan nieuwe ontwikkelingen en wilde meegaan met de vernieuwingen op het gebied van voor- en vroegschoolse educatie. Of ik het personeel hiervoor wilde trainen… Aangezien ik toe was aan een nieuwe uitdaging, besloot ik het basisonderwijs vaarwel te zeggen en mij te richten op dit dynamische bedrijf.

De pedagogisch medewerkers van Chr. Kinderopvang Luna zijn mijn collega’s geworden. Ik mag hen trainen en coachen in hun werk. Ik zie hoe zij iedere dag met hun hart en handen zorgen voor andermans kroost. Door hun werkhouding laten zij zien dat ze beseffen dat deze kinderen ook echt ‘kostbaar bezit’ zijn. Samen met hen kijk ik hoe we deze kinderen het best kunnen stimuleren in hun ontwikkeling. Want ze worden nu juist aan ons toevertrouwd op een leeftijd, dat ze het beste en het makkelijkst dingen leren.

Naast deze job werk ik in mijn eigen praktijk als kindercoach. Fantastisch en dankbaar werk om kinderen een stapje verder te mogen helpen in hun ontwikkeling.

Ten slotte mag ik ook als moeder voor drie opgroeiende pubers zorgen. Wat een rijkdom!

Gerelateerde berichten