Een klein vingertje glijdt over het raam, waarop zich ijskristallen hebben gevormd. “Ster”, zegt het meisje met een grote glimlach. In haar oogjes zie ik verwondering over het mooie dat de natuur ons brengt. En door haar verwondering, verwonder ik mij op mijn beurt over die prachtige ontdekkingsdrift van kleine kinderen. Het is een basale ontwikkeling van je gevoelsleven, waar naar mijn mening best wat meer aandacht aan geschonken mag worden. Want juist dat maakt het leven, en daarmee je werk, mooi.

Verwondering; ik neem het eens onder de loep en schenk het daardoor de aandacht die het verdient. Verwondering draagt het woord ‘wonder’ in zich. Het drukt hiermee uit, dat verwondering te maken heeft met ‘alles niet als vanzelfsprekend te zien’. En hiervoor is een open mind nodig. Daarom kunnen we ook genoeg voorbeelden noemen van kinderen die zich verwonderen; zij hebben nog die onbevangenheid, die speelsheid en nieuwsgierigheid.

Advertentie

Medewerker P&O (vervanging zwangerschapsverlof) Medewerker P&O (vervanging zwangerschapsverlof) Als medewerker P&O ben jij op de afdeling een vaste en stabiele factor. Voor onze medewerkers en leidinggevenden ben je een vraagbaak. Je werkt in een klein en hecht team MEER INFO ALLE VACATURES Lelystad Sensitieve pedagogisch medewerker die graag buiten is KDV en/of BSO Sensitieve pedagogisch medewerker die graag buiten is KDV en/of BSO Wij zoeken voor ons kindercentrum medewerkers met natuurlijk allereerst een passie voor kinderen maar ook mensen die graag veel buiten zijn en de kinderen betrekken in natuurlijke activiteiten!

Op de BSO
MEER INFO ALLE VACATURES Almere

Het gebeurt me vaak, dat als ik op een groep kom filmen als coach van de pedagogisch medewerkers, een aantal kinderen bij me komt kijken wat ik aan het doen ben. Als ik dan het schermpje van mijn camera draai, zodat ze kunnen zien wat ik film, beginnen ze meestal spontaan gekke bekken te trekken. Ze zien zichzelf en verwonderen zich erover. Terwijl we, naarmate we ouder worden, liever wegduiken voor een camera, omdat we ons niet meer kunnen verwonderen over onszelf. Jammer eigenlijk. Het doet me denken aan een quote, die ik op Pinterest vond: ‘When you ask yourself if wonders still happen, you haven’t looked in the mirror yet’.

Bied ruimte geven om te ontdekken

Maar hoe kunnen kinderen leren verwonderen? Simpelweg door er ruimte voor te bieden! Het is geen aparte vaardigheid die we de kinderen aan kunnen leren, maar een emotionele beleving als gevolg van ontdekkend leren. Zullen we eens een frisse wind door onze hersenen laten waaien en ze openstellen voor nieuwe ontdekkingen? We leren kinderen namelijk zich te verwonderen door het goede voorbeeld te geven. En door ze de ruimte te geven om te ontdekken. Een mooi voorbeeld hiervan is het ontdekken van je zintuigen. Kinderen ontdekken bijvoorbeeld dat je soms kunt ruiken wat er in een potje zit zonder dat je de inhoud ervan hebt gezien. Ze verwonderen zich over het feit dat ze het goed hebben geroken als ze daarna de deksel van het potje halen. En op deze manier staat verwondering gelijk aan ontdekkend leren.

Laten we ons verwonderen

Wat kan verwondering ons verrijken in ons werk! Het zijn toch vooral deze momenten van verwondering, die ons werk zin geven. Die ons leven zin geven. En dan heb ik het over onze eigen momenten van verwondering, maar ook over het zien van anderen die zich verwonderen. In het bijzonder die kleine ‘wondertjes’ – want dat zijn onze baby’s en peuters – , waarmee we in ons werk dagelijks te maken hebben. Ze laten ons zien, dat het zin heeft om hen ruimte te bieden en hen te stimuleren in hun ontwikkeling.

En weet je, verwondering werkt aanstekelijk. Eenmaal een verwondering gezien of ervaren, heeft als gevolg dat je dat ook wilt. Het zorgt voor een win-winsituatie; verwondering versterkt verwondering en leidt er zelfs toe dat we ons gelukkiger voelen. Dus waar wachten we nog op? Laten we ons verwonderen!

BLOGGER

+ berichten

De beste zorg voor uw kostbaarste bezit!” Zo luidt de slogan van het bedrijf, waarvoor ik werk. Een slogan, die ik zelf ruim tien jaar geleden voorstelde aan de eigenaresse van de organisatie. Nu, ruim tien jaar later, bleek dit ook echt zo te zijn! Inmiddels werken wij vanuit vijf verschillende locaties en vangen we honderden kinderen op in onze dagopvang, peuteropvang en buitenschoolse opvang. Chr. Kinderopvang Luna heeft haar naam gevestigd in Veenendaal. Een jaar geleden vroeg mijn vriendin of ik bij haar wilde komen werken. Het bedrijf was toe aan nieuwe ontwikkelingen en wilde meegaan met de vernieuwingen op het gebied van voor- en vroegschoolse educatie. Of ik het personeel hiervoor wilde trainen… Aangezien ik toe was aan een nieuwe uitdaging, besloot ik het basisonderwijs vaarwel te zeggen en mij te richten op dit dynamische bedrijf.

De pedagogisch medewerkers van Chr. Kinderopvang Luna zijn mijn collega’s geworden. Ik mag hen trainen en coachen in hun werk. Ik zie hoe zij iedere dag met hun hart en handen zorgen voor andermans kroost. Door hun werkhouding laten zij zien dat ze beseffen dat deze kinderen ook echt ‘kostbaar bezit’ zijn. Samen met hen kijk ik hoe we deze kinderen het best kunnen stimuleren in hun ontwikkeling. Want ze worden nu juist aan ons toevertrouwd op een leeftijd, dat ze het beste en het makkelijkst dingen leren.

Naast deze job werk ik in mijn eigen praktijk als kindercoach. Fantastisch en dankbaar werk om kinderen een stapje verder te mogen helpen in hun ontwikkeling.

Ten slotte mag ik ook als moeder voor drie opgroeiende pubers zorgen. Wat een rijkdom!

Gerelateerde berichten