Rust: een toestand die intreedt bij het ophouden van vermoeienis of inspanning, volgens de Van Dale. Maar hoe bereik je zo’n toestand als er nog van alles moet gebeuren op je groep? Je nog allerlei taken te doen hebt? De dag anders loopt dan je bedacht had? Dan is het tijd voor meer rust op je groep door babymassage!
Waarom is rust zo belangrijk?
Rust zorgt voor helderheid, verbinding, ontspanning en nog heel veel meer. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor het maken van contact met een baby, maar ook voor het verminderen van stress/onrust voor de baby én voor jezelf. Wanneer er sprake is van onrust en stress komt er een stresshormoon in het lichaam vrij. In principe hebben we deze lichamelijke reactie alleen nodig om te reageren op het moment van gevaar. Wanneer je je lichaam langdurig aan stress blootstelt kan dit zelfs schadelijk zijn.
Je begrijpt dat dit niet wenselijk is voor de baby’s, maar ook niet voor jezelf. Daarnaast zie je ook makkelijk een soort vicieuze cirkel ontstaan als we het over onrust hebben. Want weet je nog dat ik in mijn vorige blog Babymassage is meer dan het uitvoeren van een techniek schreef over verbinding; het onzichtbare lijntje tussen jou en de baby? Je kan je misschien voorstellen dat op het moment dat jij je onrustig voelt er een beetje ‘ruis’ op het lijntje met de baby ontstaat, met als gevolg dat de baby ook onrustig wordt.
Hoe zorg ik voor rust?
Stap 1 is het bewust worden van je eigen rust/onrust. Probeer eens te voelen… hoe rustig voel je je op dit moment op een schaal van 1 tot 10? En hoe rustig zou je je willen voelen op een schaal van 1 tot 10? Op het moment dat je je hier bewust van bent, kan je daarna de keuze maken om rust te gaan creëren en de middelen en mogelijkheden kiezen om dit te doen. Hier zijn uiteraard verschillende manieren voor, maar voor nu wil ik heel graag de babymassage als uitgangspunt nemen.
Waarom zorgt babymassage voor rust op de groep?
Massage zorgt er namelijk voor dat er een gelukshormoon vrijkomt en verlaagt dus het stresshormoon . Het mooie hieraan is dat dit voor zowel de baby als voor jou geldt. Bij de baby komt door aanraking/huidcontact het gelukshormoon vrij en voor jou zorgt het geven van de massage voor een moment van rust en ontspanning (en dus een lager stresshormoon). Oftewel een win-winsituatie!
Oefenen
Soms is het even zoeken naar het juiste moment in je dagritme om deze rustmomenten te creëren, maar in mijn artikel Babymassage: hoe past het in mijn dagrite? vind je hier verschillende tips voor. Je zult merken dat hoe vaker en bewuster je dit doet, hoe groter het effect is. Voor jezelf, voor de baby’s en dus voor je groep. Heel veel succes én ik wens je uiteraard een rustige dag. 😉
Ik ben zelfstandig orthopedagoog en docent babymassage met een grote passie voor de opvoeding en ontwikkeling van baby's. Via mijn blogs wil ik je uitnodigen om eens op een andere manier contact te maken met de baby's op je groep, namelijk door middel van babymassage! Maar ook maak ik je graag bewust van alle positieve effecten van babymassage voor zowel de baby als de pedagogisch medewerker én deel ik tips en tricks om babymassage op je groep toe te passen.