Ook wij zijn weer terug van vakantie en we hebben veel mooie en uitdagende momenten meegemaakt. Onze zoon wilde graag van een hoge rotspartij in het water springen en onze dochter vond de uitdaging in het beklimmen van een berg. Op de camping zagen we dat de meeste kinderen ook heerlijk zelf bezig gingen met hun eigen uitdagingen. Maar het viel mij op dat de baby’s in ons straatje heel anders beziggehouden werden. Aan aandacht kwamen ze niets tekort, maar aan uitdaging…?

Tegenover ons stond een gezin met 2 kinderen. Een meisje van 3 en een meisje van rond de 1 jaar. De baby van 1 zat de hele dag op schoot of in de kinderstoel. Vooral oma hield haar de hele tijd bezig. Liedjes zingen en verhaaltjes vertellen… En af en toe hield oma haar even omhoog, met kreetjes als reactie van het meisje. Aan liefde en aandacht kwamen de meisjes echt niets tekort.

Toch was het jongste meisje het grootste deel van de dag aan het jengelen, huilen en protesteren. Papa en mama namen haar dan over en liepen even heen en weer, lieten haar genieten van het uitzicht of legden haar in bed. ‘Ze was waarschijnlijk moe.’

Maar was dat wel steeds zo? Wat hadden de ouders ook kunnen doen? Ze hadden mooie kleden bij zich en daar had de kleine heerlijk op kunnen liggen en rollen. Aan tafel had ze met het plastic campingservies kunnen spelen en kunnen ontdekken. Ik had het idee dat het meisje niet elke keer jengelde en protesteerde omdat ze moe was. Soms schreeuwde en protesteerde ze ook om meer vrijheid te krijgen. Ze ‘vocht’ zich van oma los om de ruimte te krijgen.

Baby’s geven zo veel signalen; wat is het mooi als je die kunt herkennen. Wat bedoelen ze met hun bewegingen, wanneer zijn ze gefrustreerd en waarom? Dit geldt voor ouders, maar zeker ook voor ons in de kinderopvang.

Wil je de signalen van baby’s beter leren herkennen en wil je leren hoe je baby’s op hun niveau kunt uitdagen? Geef je dan op voor de officieel gecertificeerde training ‘Werken met Baby’s‘ bij de Coole KIDS Box. Voor meer informatie kun je ons bellen en op de website kijken.

(Dit blog werd eerder gepubliceerd op 11 september 2019)

Gerelateerde berichten