Uitdagen van baby’s

Ook wij zijn weer terug van vakantie en hebben vele mooie en uitdagende momenten meegemaakt. Onze zoon wilde graag van een hoge rotspartij in het water springen en onze dochter vond de uitdaging in het beklimmen van een berg. Vooral de afdaling met kleine steentjes bij de ‘Roze Bergen’ was een uitdaging.

Advertentie

Enthousiaste pedagogisch medewerker Enthousiaste pedagogisch medewerker Kom jij het team van onze kleinschalige huiselijke natuurgerichte kinderopvang ondersteunen. We hebben een kinderdagverblijf met horizontale groepen en een BSO. Als vast teamlid ben je flexibel inzetbaar in de gehele organisatie als onze Steun Teun. Je werkt op wisselende MEER INFO ALLE VACATURES Amersfoort - Vathorst

Op de camping zagen we ook dat de meeste kinderen heerlijk zelf bezig gingen met hun eigen uitdagingen. Wel opvallend was dat de baby’s in ons straatje heel anders beziggehouden werden.

Tegenover ons stond een gezin met 2 kinderen. Een meisje van 3 en een meisje van rond de 1 jaar. Het jongste meisje zat de hele dag op schoot of in de kinderstoel. Vooral oma hield haar de hele tijd bezig. Liedjes zingen en verhaaltjes vertellen… En af en toe hield oma haar even omhoog, met kreetjes als reactie van het meisje. Aan liefde en aandacht kwamen de meisjes echt niets tekort.

Toch was het jongste meisje het grootste gedeelte van de dag aan het jengelen, huilen en protesteren. Papa en mama namen haar dan over en liepen even heen en weer, lieten haar genieten van het uitzicht of legden haar in bed. ‘Ze was waarschijnlijk moe.’

Maar was dat wel steeds zo? Wat hadden de ouders ook kunnen doen? Ze hadden mooie kleden bij zich en daar had de kleine heerlijk op kunnen liggen en rollen. Aan tafel had ze met het plastic campingservies kunnen spelen en kunnen ontdekken. Ik had het idee dat het meisje niet elke keer jengelde en protesteerde omdat ze moe was. Soms schreeuwde en protesteerde ze ook om meer vrijheid te krijgen. Ze ‘vocht’ zich van oma los om de ruimte te krijgen.

Baby’s geven zo veel signalen; wat is het mooi als je die kunt herkennen. Wat bedoelen ze met hun bewegingen, wanneer zijn ze gefrustreerd en waarom? Dit geldt voor ouders, maar zeker ook voor ons in de kinderopvang.

Wil je de signalen van baby’s beter leren herkennen en wil je leren hoe je baby’s op hun niveau kunt uitdagen? Geef je dan op voor de officieel gecertificeerde training ‘Werken met Baby’s‘ bij de Coole KIDS Box. De training vindt dit jaar nog plaats in Groningen en in Overijssel. Voor beide groepen zijn nog maar een paar plaatsen vrij. Voor meer informatie kun je ons bellen en op de website kijken.

Over Anja Rijkens

Anja Rijkens is de eigenaar van de Coole KIDS Box. Na 12 jaar in het onderwijs gewerkt te hebben, heeft zij er voor gekozen om samen met haar man het spelenderwijs leren op de kaart te zetten. In de Coole KIDS Box zitten ontwikkelingsmaterialen voor kinderen van 0-6 of 0-12 jaar speciaal voor de kinderopvang en gastouders. Daarnaast komen er speciale themaboxen voor het onderwijs. Daarnaast verzorgt zij trainingen voor de kinderopvang. Enkele trainingen zijn: Ontwikkelingsvoorsprong, Zindelijk?!, Beelddenken, Meldcode.

Daarnaast volgt Anja ook zelf jaarlijks trainingen en ondersteunt zij als kindercoach leerlingen die uitvallen op school, pedagogische medewerkers en gastouders in de opvang die tegen problemen aanlopen.

Bekijk mijn website

Gerelateerde berichten