Als een kind iets doet wat er in eerste instantie gevaarlijk uitziet, is je eerste reactie vaak om PAS OP te roepen. Soms is het goed om een kind direct te stoppen waar het mee bezig is. In veel gevallen is het beter om op een andere manier naar de activiteit te kijken en iets anders te roepen dan PAS OP! Zeker wanneer er geen grote kans is op een ongeval. En ook om te voorkomen dat wanneer er wel sprake is van gevaar, je PAS OP geen betekenis meer heeft, omdat je het altijd en bij elke situatie roept. Het verlies dan zijn kracht. Maar wat zeg je dan wel?

Om kinderen bewust te laten worden wat ze doen kun je dingen zeggen als:

 • Heb je gezien dat…. (deze struik grote doorns heeft, deze boomstam glad is)
 • Probeer ook eens om je… (handen, voeten, armen) te gebruiken
 • Voel je je… (angstig, veilig, moe)

Om kinderen te helpen problemen op te lossen, kun je de volgende zinnen proberen:

 • Wat is je volgende stap/plan?
 • Hoe ga je… (daarboven op komen, daar overheen, weer terug)
 • Wat kun je gebruiken om… (er op te klimmen, naar beneden te gaan)
 • Wie zal er… (bij je zijn, je helpen)

Andere tips en adviezen aan kinderen:

 • Doe rustig aan / Neem je tijd
 • Ik ben er als je me nodig hebt!
 • Geef elkaar de ruimte!
 • Blijf gefocust op wat je aan het doen bent

Dus doe eens een stap terug, bekijk de situatie objectief en ondersteun het avontuurlijke spel van de kinderen in plaats van het in de kiem te smoren. Je zult zien dat je er zelf relaxter van wordt en je doet de kinderen er een groot plezier mee!

(Tips en adviezen gebaseerd op Backwoods Mama)

Advertentie

Pedagogisch Medewerker Kinderopvang Pedagogisch Medewerker Kinderopvang -Je werkt met vaste pedagogisch medewerkers op 1 locatie voor kinderdagopvang;
-Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse begeleiding, ontwikkeling en verzorging van de kinderen;
-Je begeleidt de kinderen zowel in groepsverband als
MEER INFO ALLE VACATURES Tilburg
Enthousiaste pedagogisch medewerker dreumesgroep Enthousiaste pedagogisch medewerker dreumesgroep Dreumesen moeten het allemaal nog leren. Op alle gebieden leg je als pedagogisch medewerker bij hen de basis voor de rest van hun leven. Dat vraagt dus om een betrokken MEER INFO ALLE VACATURES Cyclopenstraat 14, 1363TD Almere Poort Vacature pedagogisch medewerker Vacature pedagogisch medewerker KDV en BSO De Rekeltjes is per direct op zoek naar een enthousiaste en flexibele pedagogisch medewerker.
Als pedagogisch medewerker  begeleid je kinderen van het KDV.
Je zorgt als pedagogisch medewerker voor
MEER INFO ALLE VACATURES Alkmaar

BLOGGER

| Website | + berichten

Ik ben Reinate Bruins Slot, eigenaar van Ik & Buiten. Als kind was ik altijd al gefascineerd door de natuur en ik was dan ook veel buiten te vinden. Na een carrière als ecoloog ben ik buiten slapen op kinderdagverblijven gaan promoten door de verkoop van een zelf ontwikkeld buitenbed en het geven van advies over buiten slapen. Maar na een tijdje begonnen mijn groene roots weer te kriebelen en ik geef daarom nu trainingen en workshops over natuurlijk buiten spelen aan de kinderopvang en aan gastouders. Bij mij staat de eenvoud van natuurbeleving voorop. Al met kleine middelen en ideeën en praktische tips kun je de natuur overal beleven en genieten van buiten spelen!

Via de winkel op TO BE Kinderopvang kun je mooie 'buitenspeel'-pakketten van Ik & Buiten kopen.

Gerelateerde berichten