Heb jij dat ook? Soms ben ik in gesprek en vliegen mijn armen alle kanten op. En omdat ik met Baby- en kindergebaren werk, denken veel mensen dat ik van alles in gebarentaal vertel maar dat is niet zo. Toch hebben al mijn handgebaren tijdens het praten onbewust wel een functie. Hierdoor onthoud ik bijvoorbeeld dingen beter omdat mijn brein door deze ondersteunende bewegingen minder belast wordt. Het schijnt dat gebarende mensen ook overtuigender en als betrouwbaarder gezien worden. Dit komt omdat de boodschap makkelijker door de ontvanger wordt onthouden wanneer er ondersteunende gebaren bij gemaakt worden.

Hoeveel beweeg jij als je met iemand in gesprek bent?

Zij deden het ook

Dat wapperen met je armen en handen zag ik onlangs ook bij een groep jongeren. Zij hadden zich verzameld op een zonnige plek in de stad en gebaarden richting hun vrienden om erbij te komen. De verwelkoming verliep luidruchtig, vrolijk en met een aantal ingewikkelde handgebaren. Hoe zou het zijn overgekomen bij de vrienden wanneer er geen gebaren gebruikt waren? Zouden zij zich net zo welkom gevoeld hebben?

Gebaren ondersteunen en versterken een gevoel.

En ook kleuters en peuters

Als we in leeftijd nog een paar stappen teruggaan dan zien we onder kleuters en peuters ook veel gebaren. Zij zijn sowieso goed in bewegen. Dat ligt in hun natuur.  En daarom kunnen zij zoveel leren door te bewegen. Denk aan het onthouden van de dagen van de week: geef iedere dag een gebaar en het wordt zoveel makkelijker. Of zoals je op de basisschool tegenkomt in de methode van José Schraven, ‘Zo leer je kinderen lezen en spellen’. Ik vroeg haar waarom zij gebruik maakt van klankgebaren voor het aanleren van letters? Zij gaf aan dat in deze methodiek de nadruk ligt op de manier waarop instructie gegeven wordt bij het leren lezen en spellen. Het is hierin belangrijk dat de verschillende gebieden in de hersenen geactiveerd worden zoals het visuele, auditieve én motorische gebied. Met onder andere de klankgebaren wordt in de methodiek de klank visueel gemaakt en motorisch ervaren ter ondersteuning van de klank-tekenkoppeling.

Zelfs de allerkleinsten!

Niet alleen jij en ik hebben baat bij gebaren ter ondersteuning van onze gesproken taal. De allerkleinsten doen niet anders omdat zij nog niet volledig beschikken over de gesproken taal. Zij vallen vanzelf terug op die vorm van communiceren die zij machtig zijn: gebaren. Mijn zoon Hugo van 14 maanden gebaarde op zijn arm ‘lieveheersbeestje’ toen hij dat kleine beestje op een blad zag lopen en dat aan mij wilde vertellen. Het uitspreken van ‘lieveheersbeestje’ was op dat moment nog te moeilijk. Hij kon door het maken van de beweging mij duidelijk maken wat hij bedoelde. Tegelijkertijd kon hij het woord makkelijker onthouden omdat het hem er ook een gevoel bij gaf. Probeer zelf het gebaar voor ‘lieveheersbeestje’ maar te maken door met je vingers over je arm te wandelen. Makkelijk toch! Kortom:

De beweging stimuleert de taalontwikkeling

Wie beweegt, leert praten

Met Baby- en kindergebaren worden ook meerdere hersendelen in actie gezet en gaan deze samenwerken. Zo stimuleren de gebaren de grove en fijne motoriek, wordt de taal zichtbaar gemaakt via een beeld (het gebaar), wordt de taal hoorbaar gemaakt door het gesproken woord en wordt de taal gevoeld door de beweging van de handen.

Al deze factoren leveren een positieve bijdrage aan de algehele ontwikkeling van een kind.

Het is dat ik tijdens het schrijven van dit blog mijn handen boven het toetsenbord heb. Maar had ik nu tegenover jou gezeten, dan vertelde ik je dit verhaal waarschijnlijk met flink wat handgebaren en bewegingen. 😉

Petra Nell

Gerelateerde berichten