EEN BLOG SCHRIJVEN
Waar voldoet een goed blogartikel aan:
- Heeft een duidelijk doel. Je wilt de lezer inspireren, iets leren, of verleiden om je website te bezoeken en/of iets bij je te kopen, of bijvoorbeeld een training bij je te volgen. Geef altijd voldoende inhoud aan de blog zelf, hij moet ook interessant genoeg zijn voor lezers die niet iets van je gaan afnemen.
- Heeft een duidelijke boodschap. (Het liefst niet meer dan één)
- Een intro waarmee je de lezer verleidt om verder te lezen, maar die ook direct de boodschap van je blog duidelijk maakt.
- Heeft een duidelijke doelgroep (in het geval van TO BE Kinderopvang: pedagogisch medewerkers (evt in opleiding)/gastouders of managers/eigenaren van kinderopvangorganisaties)
- Is prettig leesbaar, informeel en actief geschreven. Korte en lange zinnen wisselen elkaar af.
- Heeft een duidelijke structuur
- Heeft een kop die triggert, maar ook al duidelijk maakt waar het blog over gaat
- Heeft tussenkopjes die duidelijk maken waar de alinea over gaat.
- Een duidelijke, niet te donkere foto die aansluit bij de inhoud. (Evt. zorgen wij vanuit TO BE zelf voor een (stock)foto.)
Tips
Er zijn twee manieren om te starten met je tekst:
- schrijf eerst ‘van je af’ en pas de ruwe tekst daarna op bovenstaande punten aan.
- maak eerst aantekeningen voor de structuur van je blog: concepttitel, intro, conceptkopjes en een korte omschrijving van waar elke alinea over gaat en schrijf daarna de tekst aan de hand van die structuur.
Laat je blog altijd een dagje liggen en lees hem dan nog eens kritisch. (Hou rekening met bovenstaande punten). Laat hem het liefst ook door iemand anders lezen. Zelf ben je al snel blind voor je eigen type- en taalfouten of bijvoorbeeld vakjargon. En ook kun je die ander vragen welke boodschap hij uit je blog haalt. Daarmee check je of die wel duidelijk genoeg is.
Voordat we ze op de website publiceren en via social media delen, redigeren wij alle blogs. Wij corrigeren de taal- en typefouten en checken of de tekst voldoet aan de punten voor een goed blogartikel. Zo nodig nemen wij contact op om te overleggen en andersom kun je natuurlijk altijd contact opnemen om met ons te overleggen.
Is je blog gepubliceerd, deel hem dan op je eigen sociale mediakanalen.