Op een schaal van 0 tot 10; hoeveel verantwoordelijkheid heb jij als pedagogisch medewerker? Waarschijnlijk denk je dan direct aan jouw verantwoordelijkheid op het gebied van verzorging, hygiëne en veiligheid. Ja, dat is inderdaad een hele verantwoordelijkheid! Het zal je gebeuren, dat een kind op jouw groep op een kast probeert te klimmen, daar vervolgens vanaf kukelt en uiteindelijk op de Eerste Hulp belandt om daarna naar buiten te lopen met een armpje in het gips en 3 hechtingen boven zijn wenkbrauw! Het zal je gebeuren, dat je bij het verschonen van een baby niet hebt opgemerkt dat het kind verschillende blauwe plekken en schaafwondjes had, waardoor je mond openvalt van verbazing als je te horen krijgt dat dit kind niet meer naar de kinderopvang komt, omdat het wegens mishandeling in een pleeggezin is geplaatst. Het zal je gebeuren… Genoeg van dit soort doemscenario’s! En weet je: over dit soort verantwoordelijkheid wil ik het ook helemaal niet hebben. Al geeft het wel de verantwoordelijkheid van jouw functie aan.

Jij begeleidt kinderen in de periode dat hun hersenen zich het meest ontwikkelen

Ik wil je juist bewust maken van een hele andere verantwoordelijkheid. Daarvoor moet ik je eerst meenemen naar het brein van een baby. Wist je, dat het systeem van de hersenontwikkeling al aanwezig is bij een embryo van 8 weken? Wist je, dat bij een 6-jarig kind de hersenen al voor 90% zijn ontwikkeld? En dat jij het grootste gedeelte van die tijd, dat de hersenen zich in razendsnel tempo ontwikkelen, deze kinderen mag begeleiden? Dat is pas een verantwoordelijkheid!

Tijdens deze eerste jaren van een kind vliegen zijn hersencellen heen en weer om bruggetjes te slaan tussen bepaalde gebieden in de hersenen. En daar is stimulans voor nodig van ouders en verzorgers. Hoe vaker een ‘bruggetje’ wordt gebruikt, hoe sterker deze verbinding wordt. ‘Bruggetjes’, die eenmaal zijn gelegd maar niet vaker worden gebruikt, verdwijnen op den duur. Zo ontstaat een stevig netwerk van verbindingen in de hersenen, die het kind een solide basis geeft voor de rest van zijn leven. Een basis voor al het toekomstige gedrag, het leerproces en de gezondheid van het kind. En jij mag het kind begeleiden in het ontwikkelen van deze basis! Wauw!

Je verlaagt de werkdruk in het basisonderwijs

En dat is nog niet alles. Dankzij jouw fantastische werk is het mogelijk om de werkdruk in het basisonderwijs te verlagen. Ik zal je uitleggen hoe dat kan. Als jij je verantwoordelijkheid serieus neemt en de kinderen op je groep voldoende stimuleert in hun ontwikkeling, zullen zij met een prachtig stel hersenen op het basisonderwijs terecht komen, waardoor het aantal handelingsplannen zal verminderen. Onderzoek heeft namelijk uitgewezen, dat de oorzaak van gedragsproblemen, leerproblemen en zelfs van criminaliteit vaak teruggaat naar de fase van vroege hersenontwikkeling.

Scholing in het werken met baby’s – zie het als cadeau

Tjonge, wat heb jij een uitdagend beroep! De Wet Innovatie en Kwaliteit Kinderopvang verplicht kinderopvangorganisaties om hun pedagogisch medewerkers extra te scholen in het werken met baby’s. Als je beseft hoe verantwoordelijk en uitdagend je werk is, begrijp je deze verplichting. Deze scholing geeft jou meer tips en tools om deze verantwoordelijke job uit te voeren. Jouw hersennetwerk wordt hiermee zelf ook geactiveerd! Zie het dus als een cadeautje, dat je werk nog leuker zal maken. Pedagogisch medewerker: wat heb jij toch een verantwoordelijke, uitdagende, maar vooral leuke job!

Gerelateerde berichten