Vanmorgen nam ik een hap yoghurt met muesli en ineens had ik pijn. Mijn beugeldraadje achter mijn ondertanden was losgeraakt. Het scherpe puntje stak in mijn tong. Auww! Ik zou op zoek moeten naar een tandarts. Op weg naar school kom ik altijd langs een tandarts. Het is geen bijzondere ingreep, dus ik zou daar wel eerst even langsgaan, voordat ik mijn Chinese collega om hulp vraag.

Ik loop binnen en twee dames stonden achter een wat krakkemikkige desk voor een aangevreten muur. Het valt mij nog steeds op. Dingen lijken in China altijd drie keer zo snel te verouderen dan in Nederland. In Nederland loop je direct bij zo’n tandarts weg, maar in China geef je het een kans.

Do you speak English, vraag ik de vrouwen. Net als op vele andere plekken beginnen mensen te giechelen wanneer zij aangesproken worden in het Engels. Het is allemaal een beetje spannend. Je eindigt meestal dan ook met de vertaalapp, maar het is altijd een poging waard. Menselijke interactie is toch beter dan contact via de app.

Het werd mij duidelijk dat deze dames geen Engels spraken, maar stelde nogmaals de vraag. De eerste schrik was misschien weg. Vanachter een scheef hangende deur komt er een man tevoorschijn met wat gereedschap en meetapparatuur voor de elektriciteit. Hij lacht en zegt ‘Yes’. Ik lach terug en richt mij op de dames. De man komt naast mij staan en vraagt in gebrekkig Engels of hij mij kon helpen. Ik ben verrast, maar maak dankbaar gebruik van zijn hulp.

Op de terugweg denk ik na over de elektricien en zijn Engels. Ik was keihard in de valkuil van aannames gevallen. Zijn beroep, zijn voorkomen, de omgeving en mijn ervaring met andere monteurs in China hadden deze aanname gevormd. Ik moest er een beetje om grinniken.

In het verleden heb ik veel trainingen en workshops gegeven over creativiteit. Ik riep dan altijd hard dat aannames de creativiteit belemmeren. Aannames zorgen ervoor dat je blik gericht blijft op jouw eigen referentiekader, terwijl je veel meer ziet wanneer je ook daar buiten kijkt. Het verder kijken, vergroot je eigen kader/perspectief en tenslotte het eigen creatief (denk)vermogen. Dingen en gedachten mogen vreemd zijn, maar zijn niet minder functioneel of logisch. In China zie ik dat tekens weer.

Loskomen van aannames, kan dat?

Natuurlijk kun je nooit helemaal loskomen van aannames. Ik geloof dat aannames je ook onbewust beschermen tegen misstappen en gevaar. Misschien kunnen de volgende tips wel helpen om buiten jouw eigen comfortzone te treden, je perspectief te verbreden en wellicht een aantal aannames weg te nemen. Het kan een begin zijn voor meer creatieve ideeën.

  1. Wat zou jij nooit doen? Doe het eens. Ga eens naar dat museum voor moderne kunst, de opera, sauna, voetbalwedstrijd of koffietent waar je anders altijd voorbij loopt. Na afloop neem je het even door met jezelf. Wanneer je alleen gaat, kan niemand je beïnvloeden en kun je eerlijk zijn tegen jezelf. Wat vind je ervan? Wat raakte je en wat vond je niets? Hoe lang ben je er geweest en ben je verbaasd over de tijd, die je aan de activiteit hebt besteed. Ooit riep mijn neefje na 3 uur Tropenmuseum Amsterdam. “Ik was helemaal vergeten dat wij in een museum zijn”.
  2. Loop, fiets of rijdt eens een andere route dan je normale dagelijkse route naar het werk. Ga het `avontuur’ aan en gebruik geen navigatiesysteem. Dwaal een beetje rond. Je zult door straten en buurten rijden die je niet kent.
  3. Heb je een vraag, stap eens naar die collega waar je niet zoveel mee praat. Stel je vraag eens aan een kennis i.p.v. je vrienden. Deze mensen kennen jou ook niet zo goed, waardoor je minder op jou toegespitste antwoorden kunt verwachten. Vrienden zijn lief, maar geven vaak gewenste antwoorden, gebaseerd op wat zij denken (aannames) dat jou helpt of wat jij zou willen horen (aannames). Zij zullen antwoorden geven die dichterbij jou liggen. De minder bekende persoon kan je wellicht meer verrassen.
  4. Lees eens een boek waarvan de titel en/of kaft je niet aanspreekt. Dit kan ook bij films.
  5. Loop eens een buurthuis/bibliotheek binnen en bekijk het activiteitenbord. Bezoek de activiteit waarbij de grootste vraagtekens naar boven komen. Wat maakt je nieuwsgierig of klinkt lachwekkend. Ga wel altijd met de juiste intentie naar zo’n activiteit. Hoe grappig Caviayoga ook klinkt. De mensen op zo’n bijeenkomst zijn serieus bezig met hun activiteit.
  6. Voor de avonturiers onder ons. Ga eens alleen een weekend weg naar een onbekende stad of maak een reis. Je spreekt dan mensen buiten je eigen vriendenkring. Dat kan heel verfrissend zijn. Mocht dit te veel van het goede zijn, een avondje alleen in een kroeg kan hetzelfde opleveren.
  7. Reis jij vaak en denk jij, dat jij niet meer zo snel verrast of verbaasd bent? Reis eens met iemand die minder vaak of nooit reist……een nieuwe wereld gaat open.

Geef een reactie op dit artikel

Nicole de Beer

Hallo, mijn naam is Nicole de Beer. Als invalkracht, manager en vanuit een eigen bedrijf heb ik mij altijd proberen in te zetten om meer creatieve activiteiten op het programma te krijgen binnen de kinderopvang.
Twee jaar China heeft mij heel duidelijk gemaakt dat het beschikken over een sterk ontwikkeld creatief vermogen van groot belang is. En niet enkel in Azië, mijn huidige woonplaats, maar ook in Nederland. Nederlandse kinderen krijgen steeds meer kant en klaar activiteiten aangeboden en moeten succesvol zijn binnen de aangegeven maatschappelijke kaders. Onze benadering van kinderen belemmert het ontwikkelen van creatief vermogen. En dat is zorgelijk.
Mijn blog gaat dan ook over creativiteit in de breedste zin van het woord. Creativiteit is experimenteren, fouten maken, nadenken over mogelijke processen en ruimte krijgen. Het plezier ervaren om te mogen verkennen en te ontdekken.
Groet Nicole

Bekijk alle berichten

Ontvang direct een e-mail zodra er een nieuw bericht wordt geplaatst door deze auteur.

 

Gerelateerde berichten

Plan(t)tijd

Plan(t)tijd

Tja, ik kan het niet ontkennen. Ik snap het en ik begrijp het. Als ik zelf binnen bij de kachel ...
Lees meer
IJs en ijskoud

IJs en ijskoud

Op het moment dat ik dit blog schrijf is het koud. Nou ja, koud... Het vriest een beetje en het ...
Lees meer
Mijn grote reis om de wereld DINOSAURUS

Mijn grote reis om de wereld DINOSAURUS

Heb jij een kleintje dat van dino's houdt? Of heb je een peuter die minutenlang naar plaatjes kan kijken? Dan ...
Lees meer
Draadloze oortjes en verrekijkers, het creatief proces

Draadloze oortjes en verrekijkers, het creatief proces

Sinds een maand ben ik weer in Nederland. Afgelopen tijd heb ik grappige en ook ontroerende voorbeelden gezien van creatief ...
Lees meer

Andere berichten

Handscrub maken voor Moederdag

Handscrub maken voor Moederdag

Ieder jaar sta je weer voor de uitdaging: we moeten weer wat verzinnen voor Moederdag! Misschien vind je het best ...
Lees meer
Hoe houd ik mijn stem gezond voor de groep?

Hoe houd ik mijn stem gezond voor de groep?

Als leidster is je stem onmisbaar. Je gebruikt je stem de hele dag. Je roept, spreekt de groep aan, leest ...
Lees meer
Oplosser of coach?

Oplosser of coach?

Wat hebben we als begeleiders toch de neiging om in de rol van probleemoplosser te kruipen. Er ligt een hulpvraag ...
Lees meer
Een beetje haperen? Helemaal niet erg

Een beetje haperen? Helemaal niet erg

Zoveel te vertellen hebben, want zoveel meegemaakt, ‘en toen, en toen, en toen, en, en, en’. Soms zit er zoveel ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]