Op een vrije dag van school maken de kids bij ons op de bso graag een lekker en gezond tussendoortje. Vandaar dit recept van groentechippies uit de oven.

Benodigdheden:

1 rauwe rode biet
1 winterpeen
1 pastinaak
1 zoete aardappel ook wel bataat
grof Himalayazout
paprika poeder
olijfolie

De truc is om de groenten zo dun mogelijk te schillen. Dit kun je het beste (zelf?) doen met behulp van een kaasschaaf of dunschiller, maar je krijgt net een iets mooier effect met een mandoline, ik zou zeggen… doe eens gek en koop een mandoline.
De partjes werden met veel aandacht door de kids op de vellen bakpapier gelegd, wat haast de uitstraling kreeg van een serie abstracte schilderijen.

Bereiding:

Tijdens het was- en snijwerk kun je alvast de oven voorverwarmen op 50 graden en daarna de chippies 2 uur lang laten drogen (dit nog zonder olijfolie!!). Tip: het is trouwens ook mogelijk om ze op deze temperatuur knapperig te krijgen. Er blijft dan ook veel meer van de voedingswaarde en mineralen over.

Besprek na twee uur drogen de groenten met een beetje olijfolie. (Gebruik voor een extra knapperig effect een bakspray op olijfoliebasis). Strook er als finishing touch wat grof Himalayazout en paprikapoeder over. Zet de bakplaat dan weer in de oven, maar nu op 80 graden voor ongeveer 6 tot 10 minuten. Nu worden de chippies heerlijk afgebakken en knapperig. Let wel op: elke oven is anders! Kijk daarom regelmatig hoe het gaat. Als ze knapperig zijn geworden, haal je ze er uit en laat je ze nog even afkoelen. Je kan de chippies een paar dagen bewaren, lekker om te snacken, als bijgerecht of om het bord wat gezellig op te maken.

Enjoy & namasté
Zipporah

Wist je dat:
Rode biet een goede bron van foliumzuur, magnesium, vezels en kalium is? Fanatieke hardlopers zweren bij bietensap, omdat dit een hoge concentratie nitraat bevat. Elke dag aan de bietensap gedurende de laatste dagen voor een wedstrijd zou de prestaties verbeteren. Het zorgt voor verwijding van de bloedvaten, waarbij de bloeddruk daalt en er minder zuurstof wordt verbruikt tijdens het hardlopen. Niet iedereen waardeert de smaak van bietensap; mix er eventueel wat appel doorheen, dat maakt het lekker friszoet van smaak. Omdat het voedingscentrum liever het zekere voor het onzekere neemt, raden ze aan om voorzichtig te zijn met bietensap en het niet dagelijks te drinken voor een lange periode, dit in verband met de hoeveelheid nitraat.

Omdat wortels veel lekkerder smaken dan bijvoorbeeld spinazie is het veel makkelijker om dit kinderen aan te bieden. Rauw (of in de vorm van chippies) als gezonde snack of als groente bij het avondeten. Het bevat naast vitamine C een boost aan vitamine A; dit is weer erg belangrijk voor het groeiproces van kinderen. Daarnaast is het ook één van de beste bronnen van kalium; ‘lang leve de wortel!’

De bataat (zoete aardappel) dankt zijn oranje/rode soms ook paarse kleur aan de hoeveelheid bétacaroteen; een zogenaamde pro-vitamine die je lichaam om kan zetten naar vitamine A. Slechts 100 gram bataat is al voldoende om je dagelijkse hoeveelheid vitamine A binnen te krijgen. Dit is erg goed voor je weerstand, je huid en je ogen. Vandaar dat wij thuis minimaal 1 keer per week bataat op het menu zetten. Deze exotische aardappel bevat ook een grote hoeveelheid vezels om o.a. je bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Je lichaam krijgt een boost aan vitamine C, B6, E, kalium en bevat mangaan een belangrijk mineraal met het oog op de stofwisseling .

+ berichten

Beste platformers, collegae, foodies, funky momma`s en poppa`s. Ik wil me hier op het 'to be'-platform graag even voorstellen. Zipporah is mijn naam, 30-plusser, happy with the love of my life en trotse mama van Jade, een klein, stoer, lief meisje die weet wat ze wilt,
en ook erg belangrijk, weet wat ze NIET wilt!

Passies: soulfood, warmte, sport, muziek, het buitenleven en natuurlijk mijn gezin.
Background: HBO, entrepreneur, pedagogiek, voedingsdeskundige en yogadocent. Ervaringsdeskundige als het gaat om balans zoeken in het leven, met de focus op gezondheid en fun! Door mijn werkzaamheden in de kinderopvang als pedagogisch medewerker en voedingsdeskundige, deel ik graag mijn visie en recepten betreft gezonde 'opfooding'.

Enjoy & namasté

Gerelateerde berichten