De kinderen vonden het een leuk idee om het nieuwe jaar nogmaals te vieren, maar dan op de bso! Daarbij moest natuurlijk iets lekkers gemaakt worden en zo geschiedde. Het werden hartige vuurpijlsnacks als traktatie bij de lunch.

Benodigdheden voor 10 hartige vuurpijlsnacks:

10 magere runderknakworstjes
pakje bladerdeeg
kaas, wortel, cherrytomaatjes of andere groente naar keuze voor de punt van de vuurpijl
stevige lange saté prikkers
melk in een kommetje

Bereiding:

Ontdooi het bladerdeeg. Verwarm intussen de oven voor op 210 graden. De worstjes mogen 10 minuutjes op de bakplaat of op het rooster. Schuif ze dan heel voorzichtig van de bakplaat op een schaal en laat ze even afkoelen. Prik de prikkers daarna heel voorzichtig door het worstje heen, houd daarbij ruimte vrij voor de punt van de vuurpijl.

Snijd mooie diagonale reepjes van het bladerdeeg, waar de kinderen lange slierten van mogen kleien (‘als een lange dikke worm’). Draai deze slierten in een diagonaal om de worstjes heen en laat de kids met de vingers de bladerdeeg slierten insmeren met een beetje melk. Bak de hartige vuurpijlen in 20 minuten goudbruin, daarna even buiten de oven af laten koelen.

Prik op de punt een stukje groente en/of kaas. En pieuhwwww op naar het nieuwe jaar!

We hebben met de kids nog afgeteld van 10, 9, 8, 7, 6…. en we maakten er een echt feestje van en afsluitend een rondje met goede voornemens.

Tip: Leg de satéprikkers minimaal 10 minuten in een bakje water; ze verbranden dan niet of minder snel in de oven.
Nog een tip: Maak met de kinderen een bakje of iets van een basis/ondergrond waar je de vuurpijlprikkers in kan steken en laat ze het versieren met mooie tekeningen.

Enjoy & namasté

Zipporah

Wist je dat:
Bladerdeeg bevat niets meer dan: bloem, water, zout en boter. Het is knapperig, luchtig en erg makkelijk voor zowel zoete als hartige baksels. Omdat bladerdeeg ook transvetten bevat, kun je kiezen voor een gezondere vervanger: filodeeg. Dit is speciaal deeg voor hartige taarten. Filodeeg bevat veel minder vet en géén verzadigd vet. Je zou dus bij jou op de kinderopvang of thuis voortaan voor filodeeg kunnen gaan, probeer het eens. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen het bladerdeeg flink uit te rollen en zo dus veel minder vet en calorieën binnen krijgt.

 

Gerelateerde berichten