Na het voorlezen heb je een heel natuurlijk moment om met kinderen te filosoferen. Over de meeste thema’s kun je filosofische vragen stellen die dan tot bijzondere gesprekken leiden. Dit doe je door eerst over het verhaal zelf na te praten en vervolgens meer verdiepende vragen over het verhaalthema te stellen. Zoals in dit gespreksvoorbeeld:

Ik ben de baas!

In het verhaal Ik ben de Koning, ik ben de baas merkt Koning Kowim dat hij weliswaar koning is, maar dat hij niet altijd de baas is. Hij moet ook gewoon naar de badmeester luisteren en naar de politie, en hij kan helemaal niet doen waar hij zin in heeft. Het is een grappig verhaal dat uitnodigt om te praten over ‘de baas zijn’.

Advertentie

Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij de leukste en liefste BSO-medewerker die er is? Ben jij een pedagogisch medewerker BSO en krijg jij energie van het bedenken van inspirerende activiteiten voor kinderen van 4 - 12 jaar? Dan hebben wij wellicht een droombaan voor MEER INFO ALLE VACATURES Kesteren 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur 3 vacatures voor pedagogisch medewerker van ca. 18 uur Als pedagogisch medewerker ben je verantwoordelijk voor de verzorging van de kinderen en het stimuleren van hun ontwikkeling op eigen niveau. Je creeert een gezellige sfeer waarin de kinderen zich MEER INFO ALLE VACATURES Edam Starten als freelancer in de kinderopvang Starten als freelancer in de kinderopvang Via het onlineplatform Tadaah kun je als freelance pedagogisch medewerker aan de slag bij tal van opdrachtgevers in de randstad.  Je kunt gaan werken bij BSO, kinderdagverblijven, voorscholen, naschoolse opvang MEER INFO ALLE VACATURES Randstad, Amsterdam Ervaren BSO medewerker Ervaren BSO medewerker Op onze leuke en gezellige BSO doe je alle werkzaamheden die horen bij een BSO. Daarnaast ben je met je ervaring al snel iemand die minder ervaren medewerkers goed kan MEER INFO ALLE VACATURES Almere Poort Pedagogisch medewerker BSO ‘t Mouwtje – Bussum (27,5 uur p/w) Pedagogisch medewerker BSO 't Mouwtje - Bussum (27,5 uur p/w) Heb jij een enorme dosis energie en enthousiasme? Ga je graag met de kinderen op excursie of bedenk je de leukste activiteiten? En werk je graag op een grote locatie MEER INFO ALLE VACATURES Bussum Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO Gezocht: ervaren en vrolijke pedagogisch medewerker voor ons kinderdagverblijf/ BSO We hebben 2 baby en 2 peutergroepen  waar veel tijd en aandacht voor de kinderen is. We werken gestructureerd en bieden  activiteiten aan volgens de Uk&Puk methode. Je werkt op MEER INFO ALLE VACATURES Almere

Iedereen is wel eens de baas

Wat vinden jullie eigenlijk van de koning? Is hij zo belangrijk, en dan nog moet hij naar anderen luisteren.
“Ik denk dat de koning nog een kind is. Kinderen zijn nooit de baas.”
“Ja, dat komt omdat kinderen lief zijn.”
Wat is een baas dan precies?
“Een baas is een mens die juffen zijn en meesters en koningen, en kinderen en mensen luisteren naar hen.”
“Een baas zegt het als je iets doet wat niet mag, dan zegt hij: dat mag je niet doen.”
“De politie is de baas. Want zij mogen straf geven.”
“De juf mag ook straf geven.”
“De kassamevrouw is ook de baas. Zij mag zeggen dat je maar naar huis moet als je moet plassen.”
“Sinterklaas doet alleen lief. Als iemand verlegen is dan zet hij je op schoot. Hij is niet de baas, want lieve mensen zijn niet de baas. Hij geeft cadeautjes.”
“Ik ben de baas over mijn cadeautjes. Daar mag je niet zomaar mee spelen.”
“Dus dan ben je als kind de baas. Zijn er nog meer dingen waarover je als kind de baas bent?
“Over al mijn eigen spullen.”
“Over mijn kamer.”
“Op mijn feestje. Dan mag ik zeggen wat we gaan doen.”
En als de koning op je feestje komt?
“Dan ook.”
“Iedereen is wel eens de baas. Zelfs de wind.”
De wind?
“Ja. De wind is de baas over mijn speelgoed want die blaast mijn speelgoed omver.”

Onderzoekende en open vraagstelling

Zo hebben de meeste boeken wel interessante thema’s waar je door een onderzoekende en open vraagstelling leuke gesprekken over kunt hebben.

Geschikte boeken

Het verhaal over Kowim is een hoofdstuk uit het boek ‘Kan niet bestaat niet’. Dit is een speciaal boek met verhalen en gedichten om te filosoferen met kleuters. Bij elk verhaal en gedicht staat uitgelegd welke vragen je na het voorlezen kunt stellen. Er zit ook steeds een verwerkingsopdracht bij. Daarnaast zijn er ook heel veel prentenboeken die je kunt gebruiken om te gaan filosoferen. In mijn webshop staan er heel veel waar je dan een gratis lesbrief bij krijgt. Ook vind je er voorleesboeken voor oudere kinderen met praattips. Misschien heb je wel een van die boeken op het kinderdagverblijf of de bso. Dan kun je het eens uitproberen. Stuur mij een mail als je de bijbehorende praattips bij het boek dat je al hebt, gratis wilt ontvangen.

BLOGGER

Website | + berichten

Fabien van der Ham van Filosovaardig wil dat er meer gefilosofeerd wordt met kinderen omdat het een ontzettend leuke manier is om met kinderen in gesprek te gaan. Maar ook omdat het zo goed is voor de taalontwikkeling en de persoonvorming. Filosoferen klinkt moeilijk en vaak wordt gedacht dat het niet geschikt is voor kinderen, maar dat is onzin. Iedereen kan het, zelfs als je pas drie jaar bent! In deze blogs laat Fabien zien hoe je kinderen op een laagdrempelige manier aan het filosoferen krijgt.

Gerelateerde berichten