Je kunt kinderen op diverse manieren laten kleuren, op een blanco papier, op een kleurplaat of na laten tekenen vanaf een voorbeeld. Mijn voorkeur gaat uit naar kleuren op een blanco vel papier. Op deze manier kunnen de kinderen zelf kleuren wat ze willen en hoe ze het willen.

Kleuren is namelijk kinderkunst en niet een beetje geklieder en gekras op een papier. Het proces van het tekenen, van wat het kind denkt te hebben getekend en het plezier wat het kind aan het kleuren heeft, is belangrijker dan het eindresultaat. Want tekenen doe je voor de lol!

Kleurplaten beperken kinderen in hun fantasie en in wat en hoe ze willen tekenen. Natuurlijk is het prima als kinderen ook kleurplaten kleuren, maar om de fantasie te prikkelen is een blanco vel papier meer aan te raden. Mijn zoontje vertelt altijd hele verhalen bij het tekenen: de kraan, de auto, vrachtauto. Zelf kan ik er nog niet in zien wat het is, en dat maakt niet uit. Ik laat hem dat ook niet merken. Hij ziet erin wat hij ervan maakt, het is zijn kunst. En dat is goed, een auto hoeft er niet uit te zien als een auto en een kraan niet als een kraan. Het plezier tijdens het tekenen, is veel belangrijker dan het eindresultaat. Geweldig om naar te kijken.

Bloemen hoeven ook hier niet perse rood te zijn en blaadjes niet perse groen. Er zijn zoveel mooie kleuren, zoveel mooie bloemen, zoveel mooie dingen om op te noemen, je ziet het overal. Laatst had ik een training van de Coole Kids Box. We sloten af met een prachtig filmpje. Ik deel het graag met je! Neem even je tijd om het filmpje te bekijken, absoluut de moeite waard! Er is een Engelse (zie hieronder)  maar ook een Nederlandse versie.

 

 

Gerelateerde berichten