De eerste week van augustus was het “de week van de borstvoeding”. Een veel besproken onderwerp. Op deze manier wordt er aandacht besteed aan het geven van borstvoeding.
Wat is het? Wil ik dit? Kan ik dit? Hoe moet dat? Alle vragen die je hebt over borstvoeding worden dan nog eens extra naar voren gebracht en beantwoord. Het is goed voor een ouder om vooraf aan de bevalling eruit te zijn welke voeding je wil gaan geven.
Ook ik ging in overleg met mijn vriend over onze keuze. Ik wist voor mijzelf dat ik heel graag borstvoeding wilde gaan geven, maar al doet de moeder dit fysiek alleen, ook de vader speelt hier een belangrijke rol in. Tijdens de zwangerschap zijn we samen op borstvoedingscursus gegaan en hebben we kennis vergaard. En we gingen ervoor. Gelukkig ging het bij ons, na wat pijn in de eerste weken, goed!

Moedermelk mee naar de opvang

Maar dan komt het moment dat je weer moet gaan werken en dan? Kolven of afbouwen? Allerlei vraagstukken. Wanneer een moeder gaat kolven, dan zal de borstvoeding mee moeten naar het oppas adres of de kinderopvang. Een paar belangrijke weetjes over het vervoer, bewaren en opwarmen van borstvoeding.
Bewaren in de koelkast mag achter in de koelkast, indien de koelkast op 4 staat kan dit 3 dagen/72 uur. De borstvoeding mag niet in de deur bewaard worden, omdat deze steeds open en dicht gaat en daardoor de temperatuur steeds wijzigt.
De borstvoeding dient gekoeld vervoerd te worden. Dit weet een moeder die borstvoeding geeft, maar als kinderopvang kun je er op toe zien dat dit ook gebeurd. Het opwarmen tot 35-37 graden kun je het beste doen in de flesverwarmer of in een pannetje met water. Dit mag geen kokend water zijn. Zorg dat je de melk daarna even draait (niet schudt) dan verdeelt de warmte zich.
Liever niet opwarmen in de magnetron, omdat het toch iets van voedingsstoffen wegneemt.
Heel belangrijk, de vetdeeltjes in de moedermelk kunnen door in de magnetron te verwarmen te warm worden en daardoor in het mondje van het kind pijn veroorzaken.
Informeren jullie ouders nog over het geven van borstvoeding? Komen er ook wel eens ouders voeden op locatie?

Gerelateerde berichten