Naar aanleiding van mijn vorige blog over het werven van medewerkers kreeg ik een aantal reacties. Want het dilemma is wel duidelijk, maar wat is de oplossing? Dat is eigenlijk nog veel interessanter natuurlijk. De meestgestelde vraag was dan ook: “Maar hoe werf je die medewerkers dan?” of ook: “En, heb je nu die nieuwe medewerkers geworven?” Met enige trots kan ik vertellen dat we inderdaad weer een aantal nieuwe medewerkers aangenomen hebben , maar we zijn er nog niet. De vacatures ontstaan nog steeds sneller dan dat we ze kunnen vervullen. Vandaar nu een vervolgblog over het werven van medewerkers. 

Voorbeelden uit de praktijk

Graag neem ik jullie mee in een aantal acties die wij afgelopen periode hebben uitgeprobeerd en die hun diensten bewezen hebben.

  • De website onder de loep. Aangezien tot voor kort alle aandacht ging naar het werven van kinderen is je website daar waarschijnlijk ook op ingericht. In ieder geval moest je op onze website goed zoeken als je naar het vacature-overzicht wilde. Tijd dus om dit aan te passen. Het kopje ‘ Werken bij’  verdient weer een prominente plek. Of beter no,; een aparte ‘Werken bij’-website
  • Social media, je kunt er niet omheen. Onze doelgroep is van de socialmediageneratie. Uren per dag worden er doorgebracht achter de smartphone. Hier slim gebruik van maken loont dus zeker. Facebook, LinkedIn en Instagram zijn veel bezochte sociale media.
  • Fotomateriaal. Om het eens over een andere boeg te gooien hebben we bij vacatures ook eens de foto van de locatiemanager geplaatst. Zo krijgt iemand direct een beeld van zijn of haar toekomstige leidinggevende. Ook dit bleek een schot in de roos.
  • Promotiefilmpjes. Momenteel zijn we promotiefilmpjes aan het ontwikkelen. Zo krijgt een mogelijke sollicitant in ongeveer 30 seconden te zien waar onze organisatie voor staat. Welke sfeer ontmoet je bij ons en wie worden je collega’s.
  • De krant: enigszins sceptisch hebben we de gouwe oude personeelsadvertentie in de plaatselijke krantjes ook weer eens uit het stof getrokken. En ja hoor…. voor een vacature die al een tijd digitaal beschikbaar stond zonder reacties kwamen er nu wel reacties binnen. Geen met de handgeschreven brief maar ‘gewoon’ een mail.

En dan vast houden…

Wanneer je dan die kersen uit de taart geworven hebt en helemaal blij bent met de nieuwe collega’s is het natuurlijk zaak dat ook zij even blij zijn met de organisatie. Want mensen die net geworven zijn of net gestart zijn met werken loyaal aan de organisatie maken is hoofdstuk twee. Een belangrijk hoofdstuk. Er liggen immers kapers op de kust. In de vorm van een concurrerende kinderopvangorganisatie. Hiervoor zijn we nu de plannen aan het maken. Hoe zorg je er voor dat nieuwe medewerkers binnen enkele maanden je grootste ambassadeurs zijn geworden?

Op die vraag studeren wij nog even verder.

Gerelateerde berichten