Komt dit voorbeeld je bekend voor? De organisatie moet hoognodig een nieuwe website. De huidige is hopeloos verouderd, tijd voor een nieuw, fris exemplaar! Er wordt een ‘websitegroepje’ gevormd, want verschillende afdelingen willen er iets over zeggen. De kwaliteitsmanager ziet graag veel over het beleid terug, locaties willen uitgebreid hun verhaal vertellen, de marketingmedewerker heeft duidelijke ideeën over de vormgeving, en planning wil dat online inschrijven direct gekoppeld is aan het planningssysteem. Mooi, daar zijn we dan over uit. Tijd om met de webbouwer om tafel te gaan. Fijn, hij kan het exact uitvoeren zoals wij het willen. So far, so good, toch? Maar wie zijn we nou vergeten..?

De (potentiële) klant!

Oeps… Niemand vraagt zich af wat de potentiële klant zoekt. Of wat we willen dat deze gaat doen op de nieuwe site. Dat bepaal jij grotendeels door de inrichting van je site. We denken veelal vanuit onze eigen behoeften. Wat vind ik belangrijk op de nieuwe website? Maar is het niet interessanter – en vooral belangrijker – wat de bezoeker vindt? Sterker nog: dat is je startpunt! Denk je dat deze geïnteresseerd is in lange pedagogische beleidsstukken of saaie epistels over missie, visie en kernwaarden?   Los daarvan moeten we vakjargon helemaal vermijden. Doorgaande leerlijn, dagarrangementen, verticale groepen… geen ouder die het begrijpt. Maar goed, ik dwaal af 🙂

Wanneer is een website een goede site? Als de bezoeker direct vindt wat hij zoekt. Simpel toch? Allesbehalve. Om je op weg te helpen, geef ik je een aantal tips:

  1. Ouders kiezen voor een locatie in plaats van een organisatie. De locatiepagina is daarmee een van de belangrijkste pagina’s van je website. Stel het team voor, beschrijf de unieke pijlers en laat alsjeblieft veel foto’s en filmpjes zien! Met kinderen graag. Niets zo erg als foto’s van lege groepsruimtes. Ik hoor je denken: ouders willen niet dat hun kind op de site staat. Maar wist je dat professionele fotografen hier heel handig mee om weten te gaan?
  2. Zorg voor een duidelijke ‘call to action’ op je locatiepagina. Denk bijvoorbeeld aan een button in afwijkende kleur met ‘direct inschrijven’ of ‘plan direct je rondleiding’. Gebruik ‘dwingende’ taal.
  3. De homepage is een sfeerpagina waarbij je het principe aanhangt ‘Show it, don’t tell.’ Filmpjes en foto’s zijn belangrijk. Zet hier geen schreeuwerige call to action neer. Dat is net zoiets als een kledingwinkel binnen stappen en de verkoper komt direct op je af met de vraag ‘Kan ik je helpen?’ Irritant!
  4. Zorg ervoor dat de bezoeker alles online kan regelen. De bezoeker heeft je mooie locatiepagina bekeken en besluit een rondleiding te willen. Heel fijn als een ouder dit direct kan plannen. Ze kiezen een datum en tijdstip en voilà, de afspraak staat. Er zijn genoeg tools waarmee je dat kunt regelen en waarbij je zelf de regie voert door bijvoorbeeld bepaalde tijdsvakken open te zetten voor een rondleiding.  Veelgehoord is: ‘Ja, maar we willen onze klanten graag telefonisch spreken.’ Waarom? Is dat wat de klant ook wil? Als ‘ie je nodig heeft, weet de klant je echt wel te vinden.
  5. Gebruik opsommingen. Dat is overzichtelijk en leest lekker vlot. Kijk maar!
  6. Welkom op de site van kinderopvang… Aargh Doe het niet! Ik weet toch al op welke site ik zit? Hoezo ‘welkom?’ Daarnaast doet het voor je SEO (zoekmachineoptimalisatie) niet veel goeds.
  7. Schrijf professionele webteksten Als je dan toch investeert in een nieuwe site, investeer dan ook in professionele webteksten. Het is niet voor niets een vak.
  8. Online rekentool En dat is geen externe link naar de Belastingdienst, maar een rekentool op je eigen site. Fijn dat steeds meer organisaties dit bieden! Ouders willen tenslotte weten wat hun netto kosten per maand zijn.
  9. Laat je begeleiden Webbouwers doen geweldig werk maar zijn vaak uitvoerend. Advies en professionele begeleiding over de inrichting van je website is essentieel. Er zijn genoeg experts die je daarbij kunnen helpen. Ik weet er nog wel één 🙂

Het is geweldig dat de website bij veel kinderopvangorganisaties een prioriteit is.  Het is tenslotte voor vele aanstaande klanten de eerste (online) kennismaking met je organisatie. Kan ‘ie maar beter goed in elkaar zitten!

Gerelateerde berichten