Slide Licht je (potentiele) klanten goed voor over je tarieven! vanaf € 119,- incl. BTW per jaar GRATIS PROEFACCOUNT Slide Plaats binnen 1 uur NETTO BIJDRAGE op je website beheer module - stel zelf je design op - alle prijsstructuren GRATIS PROEFACCOUNT

In mijn laatste blog – ik zwaai de logopedie deze maand uit – geef ik je een leidraad om de taalvaardigheid van kinderen te stimuleren. Ik geef je praktische tips om direct toe te passen, individueel of in een groepje.

De methode waarmee ik zelf regelmatig werk heet FIT. FIT gaat ervan uit dat kinderen spelenderwijs zinnen leren gebruiken. Ik geef je een paar voorbeelden, eventueel voor in je groep. Voor elke oefening geldt: jij biedt de zin aan en het kind volgt vaak vanzelf.

  • ‘Die wil ik ook nog.’ Om de beurt een rozijntje of tomaatje pakken. Bij elke beurt ‘die wil ik ook nog’ zeggen. Als het kind geen reactie geeft, moedig je het aan om na te zeggen.
  • ‘Nu doe ik er een blauwe op.’ Samen met de blokken een mooi bouwsel maken. Of Vier op een rij spelen: ‘Nu doe ik er een rode in.’
  • ‘Hij mag bij mij zitten.’ Met de knuffels spelen en om de beurt een knuffel op schoot nemen, kan in de kring.
  • ‘Die is voor mij.’ Om de beurt een voorwerp kiezen, bijvoorbeeld bekers, lepeltjes of fruit. Moedig aan als het nodig is.
  • Bij het opruimen van speelgoed: ‘Dat moet ook nog in de kast.’
  • Tijdens het thee inschenken: ‘Daar moet nog suiker (of melk) in.’ Of elkaars broodjes bekijken: ‘Daar zit ook kaas op.’
  • ‘Mag ik even de rode?’ Samen tekenen en elkaar telkens om een andere kleur vragen. Moedig het kind aan om ook een kleurtje te vragen.

Steeds dezelfde zin aanbieden

Advertentie

Ontwikkelingsgerichte Pedagogisch medewerker- Fulltime Ontwikkelingsgerichte Pedagogisch medewerker- Fulltime Je bent verantwoordelijk voor de dagelijkse opvang, ontwikkeling en verzorging van een groep kinderen in de leeftijdscategorie 0-4 jaar. Kortom, leef je uit. Spelletjes spelen, in de plassen stampen, liedjes MEER INFO ALLE VACATURES Rotterdam Pedagogisch Medewerkster Peutergroep 3-4 jaar Pedagogisch Medewerkster Peutergroep 3-4 jaar Je staat als pedagogisch medewerker vier dagen per week (ma, woe, do en vr) op een 3+ groep. Op deze groep ga je de kinderen in een leeftijdscategorie van 3 MEER INFO ALLE VACATURES Amsterdam

Het gaat om de structuur van je oefening; steeds dezelfde zin aanbieden. Op die manier heeft het kind de ruimte om de constructie op te pikken. FIT vind je op de website van Liesbeth Schlichting. Dan kun je ook zelf aan de slag. Er zijn verschillende niveaus, van korte uitingen voor peuters tot lange zinnen voor de oudere kids. Veel plezier met samen taal maken!

BLOGGER

| + berichten

Lotte Endendijk werkte tot 2019 als allround logopedist en is inmiddels freelance tekstschrijver.

Gerelateerde berichten