1 op de 10 kinderen wordt te vroeg geboren. Zij starten hun leventje in de couveuse, gescheiden van de ouders. En dan is er nog een groep kinderen die om andere redenen in de couveuse moeten. Denk aan ziek geboren kinderen. De ‘rose wolk’ kent deze groep ouders niet. Bij de geboorte van hun kind belanden deze ouders in een denkbeeldige achtbaan en het is niet bekend hoe lang de rit zal gaan duren…

Tijdens deze rit maken ouders van alles mee en hebben ze veel vragen, zoals: ‘Hoe zit het met de hersentjes, de longen, de darmpjes?’ Misschien moet het kindje wel geopereerd worden? De rit in de achtbaan stopt niet wanneer het kindje thuis komt. Ouders krijgen vaak te maken met extra zorg voor hun kindje. Fysiotherapie, pre-logopedie, bezoeken aan ziekenhuizen voor neonatologie follow-up. En vaak als er rust komt, komen ouders toe aan de verwerking van deze heftige tijd. PTSS komt veel voor als gevolg van deze heftige tijd.

Aandacht voor de start van een kind bij de intake

Je kunt je voorstellen dat de zorg voor deze groep kinderen en hun ouders anders kan zijn dan voor een kind dat een ‘normale’ start meegemaakt heeft. En ouders zijn vaak extra bezorgd om allerlei verschillende redenen. In de gratis gastlessen ‘Couveusekinderen in de kinderopvang’ vertellen wij over de couveusetijd, en de gevolgen van een couveusetijd voor het kind en ook voor de ouders. Wij geven tips vooor hoe je als kinderopvang de zorg zo goed mogelijk aan kunt sluiten op de behoefte van deze groep ouders.
De astlessen worden gegeven door vrijwilligers, allemaal ervaringsdeskundig; ouders van een couveusekinderen.

Ontwikkelingen gastlessen

September 2017 verscheen de eerste blog ‘Ex-couveusekinderen in de kinderopvang’. Dat er behoefte was aan deze gastlessen bij ouders van couveusekinderen en bij de kinderopvang, bleek al snel. De blog werd erg goed gelezen en gedeeld op verschillende social media. De reacties op de gastlessen zijn altijd positief. De medewerkers begrijpen beter waarom deze groep ouders vaak zo bezorgd zijn en staan meer open om mee te denken.

Aanvragen gastles

Wil jij als kinderopvang of gastouderbureau ook een gastles aanvragen? Dat kan via www.couveuseouders.nl/gastlessen. of door een mail te sturen naar: De gastlessen worden gratis gegeven, alleen voor de reiskosten vragen wij een vergoeding.

Gerelateerde berichten