Op een speelse manier leren kinderen met Lotte en Max gebaren aan. Dit kan tijdens het kijken van de dvd’s, gebarenkaarten, posters of het boekje. Hierdoor word de woordenschat van kinderen vergroot en kunnen kinderen zich al uiten voordat ze kunnen praten.
Gebaren kun je gebruiken als (groot)ouder, maar ook als leerkracht of pedagogisch medewerkster. Voor ouders zijn er oudercursussen te volgen én voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers is er een lesprogramma opgezet.
In mijn blog vertel ik je meer over Lotte en Max.

Baby- en kindergebaren.
Door baby- en kindergebaren te gebruiken, kan je kind gemakkelijker duidelijk maken wat hij/zij bedoeld, waardoor er minder frustratie kan zijn.
Baby- en kindergebaren kun je gebruiken voordat je kind begint met praten. De baby- en kindergebaren zijn ter ondersteuning van de gesproken taal en kunnen ook gebruikt worden bij kinderen die gewoon kunnen horen en praten. Meer hierover kan je lezen in de blog die ik al eerder schreef.

Hoe is Lotte en Max ontstaan. 
Renske Douwes Dekker is de oprichtster van “Kindergebaren met Lotte & Max” en bedacht uit nood de dvd’s en het boek (die helaas niet meer te krijgen is). Renske, oorspronkelijk filmmaakster van beroep, zocht naar een prettige manier om gebarentaal te leren aan haar toen acht maanden oude tweeling. Eén van haar dochters heeft een canule en kon daardoor niet praten. Renske vond alleen boeken en dvd’s voor volwassenen en besloot daarom zelf een boek en dvd te ontwikkelen, waarmee het leren van gebaren speciaal voor jonge kinderen (en hun ouders) een stuk leuker en gemakkelijker wordt. Naar aanleiding van de voordelen die het opleverde en het enorme succes van het eerste boek en de dvd, ‘Boerderijdieren’, was het een logische stap om een serie te maken.

De dvd’s van Lotte en Max.
Inmiddels zijn er 8 dvd’s van Lotte en Max gemaakt. Tijdens het kijken van de dvd’s leren de kinderen met eenvoudige lessen de vrolijke liedjes en gebaren. Op de dvd worden korte verhaaltjes verteld, laten andere kinderen zien hoe ze de gebaren doen, kun je de poppen Lotte en Max zien spelen en gebaren en leren de kinderen tussendoor de gebaren spelenderwijs aan.
Door de dvd’s bouwen de kinderen een enorme woordenschat op, voordat ze kunnen praten. Hierdoor wordt de taalontwikkeling op een positieve manier gestimuleerd en kan de taal veel eerder op gang komen dan bij leeftijdsgenootjes.
Door de gebaren te gebruiken kan je als ouder al met je kind communiceren, voordat je kind praat. Hierdoor heb je meer contact met elkaar, kan het meer plezier opleveren omdat er minder frustraties zijn.
In de dvd’s is gebruik gemaakt van een meervoudige aanpak van taal, namelijk  visueel, verbaal en motorisch visueel. Hierdoor kunnen de kinderen de gebaren gemakkelijk leren.
De dvd’s zijn niet alleen handig voor de kinderen, maar zeker ook voor de (groot)ouders of pedagogisch medewerkers die de gebaren ook willen gebruiken. Door samen te kijken, leert iedereen de gebaren gemakkelijk aan én weet je welk gebaar gebruikt wordt door je kindje. Zodat er ook optimaal gebruik kan worden gemaakt van de gebaren.
De dvd’s zijn vooral voor jonge kinderen erg favoriet en ze willen ze graag heel vaak bekijken. Door herhaling leren de kinderen, waardoor ze steeds beter de gebaren leren en de woordenschat wordt vergroot.

Welke dvd’s zijn er. 
In totaal zijn er 8 dvd’s met diverse thema’s die jonge kinderen nodig hebben om zich volledig uit te drukken.
De dvd’s die er zijn zijn;
– Boerderijdieren.
– Praten met je handen.
– Een nieuwe dag.
– Feest.
– Naar buiten.
– Dierentuin
– School
– 25 kinderliedjes

De dvd’s zijn te koop bij diverse gebarendocenten en webshops, zoals bij De gebarenwinkel.

Gebarenposters
Bijbehorend bij de dvd’s zijn ook posters te verkrijgen. Op deze posters staan alle gebaren in een overzicht bij elkaar. Door de posters, wordt je meer herinnert aan de diverse gebaren waardoor je de gebaren nog sneller gaat gebruiken en meer samen gaat oefenen.
De gebaren kan je ook zichtbaar neerhangen in een grote lijst, op de koelkast, op de kamer, op de wc of op een andere plek in huis, in de hal of op de groep.
De Ikea verkoopt grote lijsten, met een plastic venster i.p.v. glas, waar de poster precies in past.
De posters zijn te koop bij diverse gebarendocenten en webshops, zoals bij De gebarenwinkel.

Gebarenkaarten. 
De gebarenkaarten heb ik in 3 verschillende fotomapjes gebundeld en kunnen hierdoor gelezen worden als een boekje. Op elk kaartje staat aan de voorkant een afbeelding en aan de achterkant het gebaar, zo kan je spelenderwijs de gebaren leren tijdens een verhaaltje, maar je kan er ook een spelletje van maken.
De fotomapjes heb ik gekocht bij de Hema.
De gebarenkaarten zijn helaas niet overal meer te verkrijgen. Wel zijn er andere gebarenkaarten online te bestellen bij de webshop Babygebaar.

En er is nog meer te krijgen.
Naast de dvd’s, de posters en de gebarenkaarten is er nog meer te verkrijgen van Lotte en Max.
Een miniboekje met 10 gebaren.
Een boekje waarin de 10 meest gebruikte gebaren staan. Leuk om bijvoorbeeld cadeau te geven aan opa/oma/opvang, waar je kindje ook de gebaren gaat gebruiken.
Grote gebarenpoppen van Lotte en Max.
Erg leuk om te gebruiken als pedagogisch hulpmiddel op scholen en kinderdagverblijven, maar ook leuk om thuis mee te spelen. Met steun van NSGK, de Nederlandse stichting voor het Gehandicapte Kind, zijn deze speciale gebarenpoppen ingekocht. De eerste 100 kunnen los worden gekocht, na honderd donaties sluit deze actie en zijn de poppen alleen nog in combinatie met een lesprogramma te krijgen. Met de opbrengsten van alle donaties kan het pilotproject “Gebarenles met Lotte & Max” af worden gerond.
Kleine gebreide poppen van Lotte en Max.
Deze poppen worden vrijwillig gebreid door 3 allerliefste dames.  De opbrengst gaat voor 100% naar de ontwikkeling van het pilotproject “Gebarenles met Lotte en Max”.
Cd met liedjes.
Alle liedjes die op de dvd’s staan, kan je ook luisteren op deze cd.
Ansichtkaart met het handalfabet.
Een kaart waarop het handalfabet staat. Klein formaat, zodat je het handig mee kan nemen. Maar ook leuk om op te sturen naar iemand die je lief vindt.
Folders.
Ben je net zo tevreden en enthousiast als ik dan kan je gratis folders aanvragen, zodat je anderen ook kan inspireren en informeren over hoe leuk het is om gebaren te leren met Lotte en Max.
Kleurplaat.
Op de website staan 3 kleurplaten die je gratis kan downloaden.

Pilotproject “Gebarenles met Lotte en Max”. 
Voor scholen en kinderdagverblijven is een speciaal lesprogramma  ontwikkeld. Een project op maat om samen met veel plezier gebaren te gebruiken in de klas of op de kinderopvang.
Een programma met een gebarencursus en een poppenspelworkshop. Een gezamenlijke uitdaging om samen als team de gebaren te leren en te gebruiken in de klas of op de groep. Er wordt geleerd hoe je met trucjes de poppen echt tot leven kan laten komen. Door de poppen krijg je namelijk intenser contact met de poppen. De gebarenpoppen zijn daardoor ook een belangrijk hulpmiddel tijdens het gebruik van de gebaren.
Gedurende 5 weken wordt er gewerkt naar een theatervoorstelling.
Elke 5 week is er een ander thema, waarbij elke dag 1 gebaar wat centraal staat.
In de lesmap staan suggesties wat je kan doen om het gebaar te oefenen.
Om de ouders ook bij het traject te betrekken is er voor alle kinderen een gebarenoverzicht, zijn er filmpjes om thuis te oefenen en kunnen ouders een gebarencursus volgen.
De docenten worden geprikkeld en gestimuleerd om alles uit te kast te halen om de gebaren echt te gaan gebruiken in de

Een mooi project waar je als leerkracht en/of pedagogisch medewerker wordt gestimuleerd om de gebaren ook te gaan gebruiken in de klas.
NSGK, steunt dit project financieel.
Meer informatie over dit project vind je op de website van gebarenles.

Voor alle kinderen
De dvd’s van Lotte en Max zijn geschikt voor kinderen vanaf 6 maanden. De dvd’s blijven lang leuk voor de kinderen, ook voor kinderen van 4 jaar.
Gebaren is voor alle kinderen, dus ook voor kinderen die wel kunnen praten en/of luisteren. Door gebruik te maken van gebaren, wordt namelijk de taalontwikkeling van alle kinderen gestimuleerd.

Mijn ervaring met de dvd’s van Lotte en Max.
Wij zijn al een tijdje bekend met Lotte en Max. Ik heb een cursus babygebaren gevolgd en we hebben bijna alle dvd’s in huis.
Ik kan echt merken dat mijn zoontje zijn taalontwikkeling verschillend is met leeftijdsgenootjes. De dvd van Lotte en Max zijn erg favoriet van hem, en was in het begin ook het enige wat hij mocht kijken van ons op tv. Maar inmiddels wil hij zelf ook het liefst alleen de dvd’s van Lotte en Max bekijken. Door herhaling kent hij al veel gebaren en ondanks dat hij al duidelijk praat, gebruikt hij zelf ook regelmatig de gebaren tegelijkertijd met de taal. Hij heeft veel gebaren geleerd van de dvd’s en de dvd’s zijn zeer leerzaam om naar te kijken. Niet alleen voor de gebaren, maar ook andere dingen die bij de thema’s leert hij door de dvd’s.

Coole Kids Box.
In elke Coole Kids Box, zit een dvd van Lotte en Max. Op deze manier krijgen de gebruikers van de Coole Kids Box ook de mogelijkheid om kennis te maken met het gebruik van gebaren in bijvoorbeeld de gastouderopvang. En kunnen de gebruikers de kinderen gebaren leren, die horen bij het thema van de Coole Kids Box.  Een erg mooie toevoeging in de Coole Kids Box!

Gebruik jij ook gebaren tijdens de communicatie met je kind of tijdens het werken met kinderen?

 

Geef een reactie op dit artikel

Jeanet Veenstra Venema

Jeanet Veenstra Venema

Ik ben Jeanet Veenstra-Venema en woon samen met mijn man en zoontje (2015) in Niekerk (gemeente Grootegast). Meer blogs van mij kan je lezen op mijn website www.jeanetblogt.nl. 
Ik heb van 2015 - april 2018 volledig gewerkt als gastouder in mijn eigen huis. Doordat dit niet meer met mijn gezin was te combineren werk ik nu nog 1 dag als gastouder en 3 dagen in de kinderopvang. Het werken met kinderen doe ik met veel plezier. Erg leuk om te zien en te ervaren wat kinderen zelf al kunnen, hoe ze opgroeien en hoe ze veranderen van een klein mensje naar een kind wat van alles kan. 
In mijn blogs op mijn eigen website en Facebookpagina schrijf ik over diverse dingen zoals persoonlijke dingen, uitjes, maar ook ervaringen en reviews voorop staat mensen informeren en inspireren. 

Bekijk alle berichten

Gerelateerde berichten

Het coachplan: een kant en klare oplossing voor pedagogische groei?

Het coachplan: een kant en klare oplossing voor pedagogische groei?

Heb jij het coachplan al kant en klaar? Of ervaar je veel te weinig tijd om met plezier een goed ...
Lees meer
Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Vrij spel. Het beste bewegingsprogramma?

Kinderen zijn gemaakt om te bewegen. Dat is bijna iedereen wel met elkaar eens. Maar hoe krijg je kinderen aan ...
Lees meer
Kinderbrein in beweging!

Kinderbrein in beweging!

Zomaar een dinsdagmiddag in maart op een school in Den Haag. Als ik de peuterspeelzaal binnenkom, is de huishoek omgebouwd ...
Lees meer
Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Hoe krijg je ze toch aan het lezen?

Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen warm te maken voor lezen. Kinderen die moeite met taal hebben bijvoorbeeld, waarvoor ...
Lees meer

Andere berichten

Vreemde ogen dwingen

Vreemde ogen dwingen

Als natuurdeskundige werd ik in het voorjaar gevraagd om een workshop te geven over eetbare planten in de buurt.  Ik ...
Lees meer
IK WIL EEN PRENTENBOEK!: Geef ieder kind een Gruffalo (slechts 2 euro!) vanaf 7 april

IK WIL EEN PRENTENBOEK!: Geef ieder kind een Gruffalo (slechts 2 euro!) vanaf 7 april

Als geen ander weet je als professional hoe belangrijk geletterdheid voor een kind is, hoezeer schoolsucces en een kansrijke toekomst ...
Lees meer
Hoe Kindstart zo'n mooie beurs voor de kinderopvang werd. Een korte historie.

Hoe Kindstart zo’n mooie beurs voor de kinderopvang werd. Een korte historie.

Toen enige jaren geleden een grote beurs in de Brabanthallen tot een einde kwam, omdat er crisis was, omdat het ...
Lees meer
De kracht van meditatie, visualisatie en massage in groepsverband

De kracht van meditatie, visualisatie en massage in groepsverband

We leven in een drukke tijd waarin veel van ons verwacht wordt en ook van kinderen... Er komen heel veel ...
Lees meer
[getsocial app="follow_bar"]