Op een speelse manier leren kinderen met Lotte en Max gebaren aan. Dit kan met dvd’s, gebarenkaarten, posters of het boekje. Hierdoor word de woordenschat van kinderen vergroot en kunnen kinderen zich al uiten voordat ze kunnen praten. Gebaren kun je gebruiken als (groot)ouder, maar ook als leerkracht of pedagogisch medewerker. Voor ouders zijn er oudercursussen te volgen én voor leerkrachten en pedagogisch medewerkers is er een lesprogramma opgezet. In dit blog vertel ik je graag meer over Lotte en Max.

Baby- en kindergebaren

Door baby- en kindergebaren te gebruiken, kan je kind gemakkelijker duidelijk maken wat hij/zij bedoelt, waardoor er minder frustratie is. Baby- en kindergebaren kun je gebruiken voordat je kind begint met praten. De baby- en kindergebaren zijn ter ondersteuning van de gesproken taal en kunnen ook gebruikt worden bij kinderen die gewoon kunnen horen en praten. Meer hierover kan je lezen in de blog Gebaren gebruiken in de communicatie met kinderen dat ik al eerder schreef.

Hoe is Lotte en Max ontstaan

Renske Douwes Dekker is de oprichter van Kindergebaren met Lotte & Max. Zij bedacht de dvd’s en het boek uit nood. Renske, oorspronkelijk filmmaker van beroep, zocht naar een prettige manier om gebarentaal te leren aan haar toen acht maanden oude tweeling. Eén van haar dochters heeft een canule en kan daardoor niet praten. Renske vond alleen boeken en dvd’s voor volwassenen en besloot daarom zelf een boek en dvd te ontwikkelen, waarmee het leren van gebaren speciaal voor jonge kinderen (en hun ouders) een stuk leuker en gemakkelijker wordt. Naar aanleiding van de voordelen die het opleverde en het enorme succes van het eerste boek en de dvd Boerderijdieren, was het een logische stap om een serie te maken.

De dvd’s van Lotte en Max

Inmiddels zijn er 8 dvd’s van Lotte en Max . Tijdens het kijken leren de kinderen met eenvoudige lessen de vrolijke liedjes en gebaren. Op de dvd worden korte verhaaltjes verteld, laten andere kinderen zien hoe ze de gebaren doen, kun je de poppen Lotte en Max zien spelen en gebaren, en leren de kinderen tussendoor de gebaren spelenderwijs aan. Door de dvd’s bouwen de kinderen een enorme woordenschat op, voordat ze kunnen praten. Hierdoor wordt de taalontwikkeling op een positieve manier gestimuleerd en kan de taal veel eerder op gang komen dan bij leeftijdsgenootjes.

Door de gebaren te gebruiken kan je als ouder al met je kind communiceren, voordat het praat. Hierdoor heb je meer contact met elkaar, en beleef je samen met plezier, omdat er minder frustraties zijn. In de dvd’s is gebruik gemaakt van een meervoudige aanpak van taal, namelijk  visueel, verbaal en motorisch visueel. Hierdoor kunnen de kinderen de gebaren gemakkelijk leren.
De dvd’s zijn niet alleen handig voor de kinderen, maar zeker ook voor de (groot)ouders of pedagogisch medewerkers die de gebaren ook willen gebruiken. Door samen te kijken, leert iedereen de gebaren gemakkelijk aan. De dvd’s zijn vooral voor jonge kinderen erg favoriet en ze willen ze graag heel vaak bekijken. Door herhaling leren de kinderen, waardoor ze steeds beter de gebaren leren en de woordenschat wordt vergroot.

Welke dvd’s zijn er
In totaal zijn er 8 dvd’s met diverse thema’s

 • Boerderijdieren
 • Praten met je handen
 • Een nieuwe dag
 • Feest
 • Naar buiten
 • Dierentuin
 • School
 • 25 kinderliedjes

Gebarenposters

Bij de dvd’s zijn ook posters te koop. Op deze posters staan alle gebaren in een overzicht bij elkaar.

Gebarenkaarten

Zelf heb ik de gebarenkaarten in 3 verschillende fotomapjes gebundeld en we kunnen ze hierdoor als een boekje lezen. Op elk kaartje staat aan de voorkant een afbeelding en aan de achterkant het gebaar. Zo kan je spelenderwijs de gebaren leren tijdens een verhaaltje. Je kan er ook een spelletje van maken. De gebarenkaarten zijn helaas niet overal meer te verkrijgen. Wel zijn er andere gebarenkaarten online te bestellen bij de webshop Babygebaar.

En er is nog meer te krijgen

Naast de dvd’s, de posters en de gebarenkaarten is er nog meer te verkrijgen van Lotte en Max:

 • Een miniboekje met 10 gebaren.
  Een boekje waarin de 10 meest gebruikte gebaren staan. Leuk om bijvoorbeeld cadeau te geven aan opa, oma of de opvang, waar je kindje ook de gebaren gaat gebruiken.
 • Grote gebarenpoppen van Lotte en Max
  Erg leuk om te gebruiken als pedagogisch hulpmiddel op scholen en kinderdagverblijven, maar ook leuk om thuis mee te spelen. Met steun van NSGK, de Nederlandse stichting voor het Gehandicapte Kind, zijn deze speciale gebarenpoppen ingekocht.
 • Kleine gebreide poppen van Lotte en Max
  Deze poppen worden vrijwillig gebreid door 3 allerliefste dames.  De opbrengst gaat voor 100% naar de ontwikkeling van het pilotproject Gebarenles met Lotte en Max.
 • Cd met liedjes.
  Alle liedjes die op de dvd’s staan, kan je ook luisteren op deze cd.
 • Ansichtkaart met het handalfabet.
  Een kaart waarop het handalfabet staat. Klein formaat, zodat je het handig mee kan nemen. Maar ook leuk om op te sturen naar iemand die je lief vindt.
 • Kleurplaat.
  Op de website staan 3 kleurplaten die je gratis kan downloaden.

Pilotproject – Gebarenles met Lotte en Max’

Voor scholen en kinderdagverblijven is een speciaal lesprogramma  ontwikkeld. Een project op maat om samen met veel plezier gebaren te gebruiken in de klas of op de kinderopvang. Een programma met een gebarencursus en een poppenspelworkshop. Een gezamenlijke uitdaging om als team de gebaren te leren en te gebruiken in de klas of op de groep. Meer informatie over dit project vind je op de website van gebarenles.

Mijn ervaring met de dvd’s van Lotte en Max

Wij zijn al een tijdje bekend met Lotte en Max. Ik heb een cursus babygebaren gevolgd en we hebben bijna alle dvd’s in huis.
Ik kan echt merken dat mijn zoontjes taalontwikkeling verschilt van die van leeftijdsgenootjes. De dvd’s van Lotte en Max zijn favoriet bij hem. Dordat hij ze vaak kijkt, kent hij al veel gebaren en ondanks dat hij al duidelijk praat, gebruikt hij zelf nog regelmatig de gebaren terwijl hij praat. De dvd’s zijn trouwens niet alleen geschikt om gebaren mee te leren; door de verschillende thema’s die behandeld worden, zij ze sowieso heel leerzaam.

Coole Kids Box

In elke Coole Kids Box, zit een dvd van Lotte en Max. Op deze manier maken de gebruikers van de Coole Kids Box ook kennis met baby- en kindergebaren.  Zij kunnen de kinderen gebaren leren, die horen bij het thema van de Coole Kids Box.  Een erg mooie toevoeging in de Coole Kids Box!

Gebruik jij ook gebaren tijdens de communicatie met je kind of de kinderen die je opvang?

Gerelateerde berichten