Ik kende haar al sinds groep 1. Het meisje met echt prachtige amberkleurige ogen dat als kleuter ook al logopedie volgde. Dat was alweer twee jaar geleden. Nu zat ze sinds twee weken in groep 3. En dat is even wennen voor iemand die gewend is om op school heerlijk te rennen en te roepen en met een blauwe glittercape prinses Elsa na te spelen. Nu moet ze aan een klein tafeltje zitten, de hele dag, en luisteren naar hoe de juf uitlegt hoe je het cijfer 4 moet schrijven. Tegelijkertijd ook nog kijken en het dan nadoen. Nog een aantal keer kwam ze bij mij om met het herkennen van klanken te oefenen.

Auditieve discriminatie

Het oefenen met het onderscheiden van klanken, auditieve discriminatie noem je dat, hoort ook bij het werk van de logopedist. Auditieve discriminatie is één van de auditieve vaardigheden die belangrijk zijn bij het leren lezen en schrijven. Welke klank hoor ik en welke letter hoort daarbij? We oefenen dan bijvoorbeeld met ‘hakken en plakken’; het luisteren naar opeenvolgende letters en die dan combineren tot, inderdaad, een kloppend woord. ‘t-a-k’ maakt ‘tak’ en ‘s-oe-p’ wordt ‘soep’.

Advertentie

Medewerker P&O (vervanging zwangerschapsverlof) Medewerker P&O (vervanging zwangerschapsverlof) Als medewerker P&O ben jij op de afdeling een vaste en stabiele factor. Voor onze medewerkers en leidinggevenden ben je een vraagbaak. Je werkt in een klein en hecht team MEER INFO ALLE VACATURES Lelystad Sensitieve pedagogisch medewerker die graag buiten is KDV en/of BSO Sensitieve pedagogisch medewerker die graag buiten is KDV en/of BSO Wij zoeken voor ons kindercentrum medewerkers met natuurlijk allereerst een passie voor kinderen maar ook mensen die graag veel buiten zijn en de kinderen betrekken in natuurlijke activiteiten!

Op de BSO
MEER INFO ALLE VACATURES Almere

Eerste boek

Maar het herkennen van letters, klanken, dat was zo lastig en het lukte steeds niet. Oefening baart kunst en gelukkig al heel snel. Want na vier weken in groep 3 liet ze mij tijdens haar wekelijkse logopediesessie ontzettend trots haar eerste leesboek zien; Poes Sim. Het was ontroerend om mee te maken dat ze ontdekte hoe het is om te kunnen lezen. Dat een boek een verhaal heeft en dat je dat verhaal kunt vertellen. Zij las voor en ik moest luisteren.

Ik hoop dat het de start was van een leven lang genieten van spannende verhalen, romantische chick flicks, mooie biografieën en gewoon veel fijne boeken.

BLOGGER

| + berichten

Lotte Endendijk werkte tot 2019 als allround logopedist en is inmiddels freelance tekstschrijver.

Gerelateerde berichten