En weer hoor je jezelf zeggen: ‘Ja hoor, alles is goed gegaan, lekker gegeten en gedronken, en ook nog heerlijk geslapen. Geen bijzonderheden eigenlijk!’ Herken je dit?
Sta eens stil bij de reden van een dergelijke overdracht…. Uit gewoonte? Niets te delen? Speelt tijd of tijdstip een rol? Soms misschien een combinatie. Je hebt het vast weleens gezegd tegen een ouder, of wellicht zeg je het nog steeds regelmatig. Het kan ook anders, professioneler!
Wat zegt deze overdracht?
Het geeft een heel algemeen beeld, dat op elk willekeurig kind van toepassing kan zijn. Jammer, een gemiste kans! Want wat zegt het specifiek over dít kind? Wát is goed gegaan? Wát is lekker gegeten? Wát is heerlijk geslapen? Woordjes als goed, lekker en heerlijk zeggen nog te weinig…
Hoe leuk is het om als ouder te horen dat je kind zelf de boterham heeft gesmeerd met de tong uit de mond, rode wangen en vol trots KLAAR heeft geroepen. En vervolgens twee boterhammen met een grote glimlach heeft gegeten. Ik ben zelf ouder en zou dit zo voor mij kunnen zien, en dit geeft mij een glimlach. Daarnaast zegt het bijvoorbeeld ook wat over de motorische ontwikkeling en zelfstandigheid van het kind. Dit zegt zoveel meer dan: ‘Lekker gegeten’!
Visitekaartje van de organisatie!
Jij bent het visitekaartje van de organisatie. Een ouder zal zijn of haar beeld van de kwaliteit van de opvang grotendeels bepalen aan de hand van het contact met de pedagogisch medewerkers. Dit contact is er vooral tijdens de overdrachtsmomenten. Daarom is het van belang om overdrachtgesprekken professioneel aan te pakken. Het zijn namelijk dé momenten waarop jij kan laten zien waarom kinderen bij jóuw organisatie op de juiste plek zijn. Je laat merken dat je het kind echt hebt gezien, je vertelt iets over zijn ontwikkeling en je luistert naar de ouder.
Een beeldende en specifieke overdracht helpt daarbij. Ouders hebben weleens de angst dat hun kind niet genoeg gezien wordt op een groep en daardoor vergeten wordt. Natuurlijk zien jullie ieder kind! Laat dat ook merken aan ouders, dit vinden zij belangrijk!
Geen bijzonderheden?
In trainingen hoor ik regelmatig: ‘Wat moet ik nu toch weer vertellen?’ ‘De inspiratie is soms op!’ Hoezo geen bijzonderheden?Oké, niet iedere dag kun je een mijlpaal delen, zoals een eerste stapje, eerste keer plassen op het potje of het smeren van een eigen boterham. Toch zijn er genoeg aanknopingspunten die je kunt gebruiken om iedere overdracht weer persoonlijk en uniek te maken. In je werk observeer je de kinderen. Gebruik deze observaties en verwerk je waarnemingen in je overdracht.
Pedagogische meerwaarde
In een goede overdracht laat je de pedagogische meerwaarde van jouw opvang ervaren! Jouw waarnemingen zeggen namelijk veel over de manier waarop jullie professioneel naar kinderen kijken. Het komt mogelijk bij de jaarlijkse observatie aan bod, maar het is zonde om ouders maar eens per jaar jullie pedagogische meerwaarde te laten ervaren. Daarbij hoef je niet zoveel anders te doen dan in je dagelijkse werk. Jij doet de dingen die je doet met een bepaalde gedachte en met een pedagogisch plan. Je kijkt naar kinderen met deze blik. De uitdaging is alleen om dit ook te laten zien aan ouders.
Ook op de buitenschoolse opvang
Ook op de bso is een goede overdracht belangrijk! Deze ouders zie je minder vaak, dus is het juist belangrijk om het goed te doen. Het is een misverstand om te denken dat de kinderen op deze leeftijd alles zelf kunnen vertellen aan ouders. Je kunt misschien niet iedere dag alle ouders een unieke, beeldende overdracht geven. Maar het effect van een overdracht met specifieke waarnemingen is nog steeds groot, ook al lukt het maar één keer per week of zelfs maar een paar keer per maand. Laat als bso je meerwaarde zien in de overdracht. Er zijn genoeg aanknopingspunten. Bijvoorbeeld wat je hebt gezien in het samenspel met anderen, wat een kind zelfstandig heeft gedaan of welk initiatief het kind heeft gestart.
Een goede overdracht laat je betrokkenheid zien
Als je een goede overdracht geeft, laat je zien dat je betrokken bent bij het kind en bij de ouder. En de ouder gaat met een goed gevoel naar huis. Jij (en dus de organisatie) straalt professionaliteit uit. Met een beeldende overdracht hebben ouders het gevoel dat ze als een vlieg op de muur mee hebben kunnen kijken. En weet je wat ook nog eens leuk is? Als jij beeldend vertelt, ga je zelf ook stralen. Het filmpje trekt als het ware weer aan jezelf voorbij. Automatisch praat je vervolgens met je handen en straal je enthousiasme uit. Ouder blij, jij blij, organisatie blij.