Ook in de logopedie gebruiken we beweging om de taal en spraak van kinderen te verbeteren. Het gaat dan minder over grote bewegingen als rennen of klauteren, meer om kleine bewegingen die het leren ondersteunen. Bewegend leren kan dus ook kleiner. Denk aan gebaren maken of lange woorden uitstempelen. Ik geef je wat tips om met beweging de spraak van de kinderen in je groep te stimuleren.

Stempelen

Lange woorden uitspreken is lastig voor veel kleuters. Woorden als ‘paraplu’, ‘afstandsbediening’ en ‘computer’. Ook ‘ballon’ en ‘cadeau’ zijn notoire tongbrekers voor kleuters. Om te helpen en te laten zien hoe lang een woord is, stempel ik de woorden uit. Niet met stempels, met inkt en een stempelkussen, maar door op elke lettergreep met grote stappen door de kamer te gaan: ‘kom-kom-mer’ of ‘pa-ra-chute’. Of we stappen of springen van hoepel naar hoepel. Woorden uitstempelen kan ook door bij elke lettergreep met de knuisten op tafel te bonken; een favoriet bij veel kleuters, even lekker herrie maken.

Klankgebaren

Naast het uitstempelen werk ik met klankgebaren. Elke klank heeft een bepaald gebaar. Zo kun je tijdens het uitspreken van de sss van boven naar beneden over je arm wrijven. Of bij de rrr de wijs- en middelvinger afgewisseld snel heen en weer bewegen, ter hoogte van je keel (als je de rrr met je huig wilt maken). Bij het oefenen van de fff of de vvv voel je met je wijsvinger hoe de lucht uit de mond stroomt. Kleine maar fijne bewegingen die het leren van nieuwe klanken en woorden veel gemakkelijker maken.

Met de bal gooien

Als ik met de ggg oefen, gebruik ik een bal. Naar elkaar overgooiend zeggen we: ‘ggooi, gga ggooien.’ Ik merk dat de beweging de klank ondersteunt. Het gooien maakt het makkelijker om het woord uit te spreken lijkt wel. En het is natuurlijk een fijne afwisseling, even van die stoel af en samen lachen als de bal alle kanten op gaat.

Gerelateerde berichten