Het is niet altijd gemakkelijk om kinderen warm te maken voor lezen. Kinderen die moeite met taal hebben bijvoorbeeld, waarvoor letters en woorden obstakels zijn. Juist deze kinderen hebben veel baat bij lezen. Lezen is goed voor het vergroten van de woordenschat maar ook om je te leren verplaatsen in allerlei situaties. Op zoek naar een oplossing heb ik het stokpaardje waar ik zelf mee ben grootgebracht losgelaten.
Ik hoor het mijn vader nog zeggen: een stripverhaal lezen, dat is niet lezen. Je raadt het al, bij ons vroeger geen Donald Duck of Lucky Luke. Ja, een rondslingerende Jan, Jans en de kinderen misschien, ergens.
Toch heb ik de kracht van het stripverhaal ontdekt. Vooral voor kinderen die taal lastig vinden. Strips hebben een paar fijne voordelen voor deze kinderen. De verhalen zijn vaak kort en met tekeningen ondersteund zodat je ze beter kunt volgen. Verder heeft elk fragment korte stukjes tekst, duidelijk afgebakend in ballonnen. En je kunt strips in verschillende leesniveaus verkrijgen. Een strip-tip voor de beginnende lezer in groep 3 vind je hier.
Hoe ik er achter kwam? Ik begeleid een jongen van zes, een moeilijke lezer met gevoel voor humor. Struikelen over denkbeeldige bananenschillen en zich verstoppen, het zijn z’n vaste acts. Hij doet me soms aan een stripfiguur denken; hebbes! Ik ging op zoek en kwam terecht bij een kort en grappig online stripverhaal dat hij zelf zou kunnen lezen. Een verhaal met korte zinnen en korte woorden.
Ik vond nog een paar proefverhaaltjes en tijdens het samen bekijken ervan ging een wereld voor hem open. Hij leek betoverd door het zelf kunnen lezen van deze geinige verhaaltjes. Lezen hoeft dus niet stom te zijn. De week erna liep hij trots mijn kamer in met onder zijn arm zijn twee nieuwe stripboeken, helemaal van hem. Een begin is gemaakt.

Over Lotte Endendijk

Ik ben Lotte Endendijk en werk als all-round logopedist én freelance tekstschrijver. Ik woon en werk in Tilburg, in een wijk met veel jonge gezinnen met allerlei achtergronden.

Gerelateerde berichten