Vandaag las ik een onderzoek over kleine kinderen, die gepureerd eten krijgen, een voorkeur voor zoet ontwikkelen en dat dit overgewicht in de hand werkt. De grap is dat ik vorige week een onderzoek las over kinderen die gepureerd eten krijgen meer vitamines binnen krijgen dan kinderen die met hun handjes, stukjes eten. De zogenoemde Rapley methode.
Tja, wat ga je nu doen, wel of niet gepureerd… Nu ik zelf net moeder ben geworden en onze dochter ook net begonnen is met het eten van groente en fruit, komt dit ineens wel heel dichtbij. Naast je professionele kennis gaan nu ook je moedergevoelens werken.

Pureren en stukjes

Dus maar met een collega overleggen en wat ons advies eigenlijk blijft: Doe het allebei. Een kindje vanaf 4 tot 6 maanden dat gepureerd eten krijgt, zal meer eten, omdat het beter kan verwerken . Doordat het kind meer eet, zal het automatisch ook meer vitamines binnen krijgen. Maar pureer steeds minder (steeds grovere stukjes) en geef een kind naast de gepureerde voeding ook eens een stukje broccoli, wortel of peer in de hand om te proeven.

Door op verschillende manieren groente en fruit aan te bieden zal een kind daarmee smaak en structuur gaan leren kennen. Vaak is het de structuur waardoor een kind neofobie (afkeer tegen nieuwe smaken) ontwikkelt. Bied in eerste instantie de smaken ook los aan. Alleen peer, alleen banaan, alleen broccoli. Als een kind gewend is aan de losse smaken, kun je het gaan mengen als je dat wilt.

Welke aanpak hanteren jullie?

Hoe bieden jullie de eerste groente en fruit aan? Is daar een beleid voor in jullie organisatie of is het wat de ouder wil? En doen jullie dit per kindje anders?

Gerelateerde berichten