Vandaag las ik een onderzoek over kleine kinderen, die gepureerd eten krijgen, een voorkeur voor zoet ontwikkelen en dat dit overgewicht in de hand werkt. De grap is dat ik vorige week een onderzoek las over kinderen die gepureerd eten krijgen meer vitamines binnen krijgen dan kinderen die met hun handjes, stukjes eten. De zogenoemde Rapley methode.
Tja, wat ga je nu doen, wel of niet gepureerd… Nu ik zelf net moeder ben geworden en onze dochter ook net begonnen is met het eten van groente en fruit, komt dit ineens wel heel dichtbij. Naast je professionele kennis gaan nu ook je moedergevoelens werken.

Pureren en stukjes

Dus maar met een collega overleggen en wat ons advies eigenlijk blijft: Doe het allebei. Een kindje vanaf 4 tot 6 maanden dat gepureerd eten krijgt, zal meer eten, omdat het beter kan verwerken . Doordat het kind meer eet, zal het automatisch ook meer vitamines binnen krijgen. Maar pureer steeds minder (steeds grovere stukjes) en geef een kind naast de gepureerde voeding ook eens een stukje broccoli, wortel of peer in de hand om te proeven.

Advertentie

Medewerker P&O (vervanging zwangerschapsverlof) Medewerker P&O (vervanging zwangerschapsverlof) Als medewerker P&O ben jij op de afdeling een vaste en stabiele factor. Voor onze medewerkers en leidinggevenden ben je een vraagbaak. Je werkt in een klein en hecht team MEER INFO ALLE VACATURES Lelystad Sensitieve pedagogisch medewerker die graag buiten is KDV en/of BSO Sensitieve pedagogisch medewerker die graag buiten is KDV en/of BSO Wij zoeken voor ons kindercentrum medewerkers met natuurlijk allereerst een passie voor kinderen maar ook mensen die graag veel buiten zijn en de kinderen betrekken in natuurlijke activiteiten!

Op de BSO
MEER INFO ALLE VACATURES Almere

Door op verschillende manieren groente en fruit aan te bieden zal een kind daarmee smaak en structuur gaan leren kennen. Vaak is het de structuur waardoor een kind neofobie (afkeer tegen nieuwe smaken) ontwikkelt. Bied in eerste instantie de smaken ook los aan. Alleen peer, alleen banaan, alleen broccoli. Als een kind gewend is aan de losse smaken, kun je het gaan mengen als je dat wilt.

Welke aanpak hanteren jullie?

Hoe bieden jullie de eerste groente en fruit aan? Is daar een beleid voor in jullie organisatie of is het wat de ouder wil? En doen jullie dit per kindje anders?

BLOGGER

+ berichten

Ik ben Renate Kalkman 34 jaar oud en woon in Tilburg samen met mijn vriend en sinds bijna 6 maanden ook met onze dochter Indre. Ze is een vrolijke meid en begint nu ook steeds meer hapjes te eten. Ook thuis kan ik nu de kennis over voeding in praktijk brengen.
Ik ben in 2000 afgestudeerd voor Sociaal Pedagogisch Werk. Daarna heb ik 8 jaar gewerkt in de kinderopvang als pedagogisch medewerker op groepen met kinderen van 0 tot 4 jaar.
Ondertussen ben ik de HBO studie Management zorg en welzijn afgerond. En ruim een jaar gewerkt als leidinggevende kinderopvang, buitenschoolse opvang en peuterspeelzalen.
Daarna opzoek gegaan naar een nieuwe uitdaging en beland in de kinderopvang software. Heel iets anders, wel veel contact met de kinderopvang branche om hun administratieve processen te ondersteunen en ze te adviseren.
In 2012 een studie Kindervoeding advies gaan doen, om weer meer pedagogisch bezig te kunnen zijn met kinderen en hun verzorgers. Zo ook weer meer betrokken in de kinderopvang door het verzorgen van bv. informatieavonden. In 2013 mijn diploma gehaald. Momenteel ben ik bezig met de opleiding gewichtsconsulente om zo uiteindelijk het hele gezin te begeleiden naar een gezond en gevarieerd eetpatroon.

Gerelateerde berichten